NaslovnicaDuhovnost4 upozoravajuća znaka toksične crkve

4 upozoravajuća znaka toksične crkve

Ovo su četiri ozbiljna znaka toksične crkve.

Ogovaranje

Ogovaranje je jedno od najdestruktivnijih stvari koje činimo kao društvo. Klevećemo imena ljudi, ubijamo njihov karakter i šapućemo drugima iza leđa. Međutim, ogovaranje se ne bi smjelo čuti ni u jednoj crkvi. Kada čujete da se netko ogovara, znajte da se vjerojatno ogovara i vas. Ogovaranje može podijeliti crkve, razoriti odnose i srušiti čak i najsnažnije crkve.

Rušenje

Sjećam se da sam čitao o jednoj ogromnoj crkvi u Dallasu, Teksasu koja je raspravljala u vezi nečega i na kraju se crkva podijelila na pola. Koji je bio problem? Podjela je bila u vezi boje tepiha na ulazu u crkvu. Zamislite kako Isus mora biti ožalošćen kada kršćani ruše jedan drugoga u vezi trivijalnih stvari. Isus je patio, bio pretučen, mučen i usmrćen… a neki se čak ne mogu dogovoriti ni oko boje tepiha? Kada vidite da se crkva dijeli i svađa u vezi beznačajnih stvari, ta je crkva previše toksična.

Nema služenja

Kada crkva ima nula služenja, ta će crkva uskoro izumrijeti. Kad čitate Matej 25,34-40, čitate o tome što Isusova crkva treba činiti. Mnoge crkve su samo zainteresirane za boravak unutar četiri crkvena zida, kako biti uključen u „svetu gomilu“, a nikada ne služe siromašnima, ne posjećuju bolesne i one u zatvorima, kao ni udovice i siročad, poput onih u staračkom domu. Možda želite samo sjediti u crkvi, i to vam se sviđa, ali crkva koja ne služi je toksična crkva i spremna je za padanje u zaborav.

Nebiblijski nauk

Čini se da postoji glad za Riječju u mnogim današnjim crkvama. Fokus je na pragmatizmu. Drugim riječima, ako je otvorena, mora biti biblijska. No, to nije način na koji bi crkve trebale djelovati. Mora biti dosljednog biblijskog propovijedanja i učenja ili se jednostavno nalazite u nekoj drugoj vrsti društvenog kluba. Ako propovjednici ne propovijedaju izravno iz Božje Riječi, onda nisu nimalo bolji od mnogih televizijskih emisija koje gledate na TV-u, među kojima postoji toliko opcija da ne znate koju biste gledali. Riječ Božja reže poput noža, ali reže na način da iscijeli. Umjesto toga, neke crkve koriste blagi pristup, samo kako nikome ne bi bilo neudobno, premda je to upravo ono što Božja Riječ i treba činiti (Heb 4,12).

Zaključak

Toksična crkva je ona u kojoj članovi stalno ogovaraju jedni druge, u kojoj se raspravlja o nebitnim stvarima, u kojoj nema služenja i u kojoj nema biblijskog propovijedanja. Kao što je prorok Amos rekao: „Evo, dolaze dani’, riječ je Gospodina Gospoda, ‘kad ću poslati glad na zemlju — ne glad za kruhom ni žeđ za vodom, nego za slušanjem riječi Gospodnjih“ (Amos 8,11). Nažalost, taj je dan došao, ali na sreću, ne u svim crkvama.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com