5 kršćanskih klišeja koje trebamo prestati koristiti
Foto: Pixabay

Ponekad, mi kršćani imamo potrebu nešto reći. Osjećamo da trebamo reći nešto mudro, ponuditi rješenje krize ili dati nadu za koju bi se uhvatili. Ali ipak naši savjeti nisu toliko od koristi, koliko je važno da mi budemo tamo. Kao primjer spomenuti ćemo Joba koji je pretrpio razoran gubitak, ali njegova tri „prijatelja“ ima rješenje za sve. Oni imaju sve klišeje,  a to im Job i dopušta:

Zasigurno vi ste ljudi, a mudrost će umrijeti s vama!“ Job 12,2

Dakle, kako onda kršćanska očita istina čini više štete nego koristi? Allison Duncan u časpopisu Relevant Magazine govori o njih pet kojih se trebamo osloboditi. One možda jesu primamljive, ali nas navode na pogrešno mišljenje. Ovo je njezin popis:

  1. Svi grijesi su jednaki. Jedan grijeh nije gori od drugoga.

Iako su svi grijesi uvreda našem Gospodinu, neki čine više štete od ostalih.  Zato i piše u Starom Zavjetu „različite kazne i posljedice dodjeljuju se različitim vrstama nedjela.“

  1. Oprosti i zaboravi

Zaboravljajući kako je netko zgriješio protiv nas može čak biti i kontraproduktivno, navodi Duncan. Opraštanje nije opcija ili stvar izbora, Isus nam to zapovijeda. „No, to ne znači da trebamo vjerovati nepouzdanim ljudima i sebe opet izložiti ranjavanju.“

  1. Gospodin nas ne želi usrećiti; On nas želi učiniti svetima

Što je problem u ovoj izjavi? Ona suprotstavlja svetost i radost, kao da one isključuju jedna drugu. Umjesto toga, moramo naučiti mijenjati naš pogled na ono što radost uistinu znači:

„Istinska radost nije u nama. Ona je u Bogu. U našoj povezanosti i Njim, što nas dovodi do mudrosti i pravednosti.“

  1. Kada patimo bliže smo Bogu jer tada više o Njemu ovisimo

Kada patite možda vam se čini da ste bliže Gospodinu, ali možda i niste. U Bibliji nalazimo mnoštvo primjera za oboje. Stvar je u tome da neprestano tražimo i slavimo Gospodina bez iznimke – neka nas ne obuzima sram ako drugi ne traže isto.

  1. Ako ne osjećamo Božju prisutnost, pogodi tko nam prilazi?

Ovo je kao kada okrivljujemo osobu koja pati, umjesto da joj pružimo utjehu i zagrlimo je. Gospodin se možda udaljio zbog svojih tajanstvenih razloga, ali nikako ne možemo biti sigurni. „Ne nanosite ljudima još veću bol proglašavajući ih odgovornima.“

Na tebi je red. Misliš li, kao Allison, da trebamo prestati koristiti ove ´klišeje´? Koje neporecive istine bi ti dodao/dodala na popis?

Autor: John UpChurch; Prijevod: Anamarija Kosina; Izvor: Crosswalk.com