5 pitanja koja si trebate postaviti prije nego podijelite neku objavu na Facebooku
Foto: Pixabay

Čim ustanemo iz kreveta brzo skeniramo vijesti na Facebooku ili Twitteru, nedugo nakon toga dijelimo slike na Instagramu, provjeravamo mobitel da vidimo što naši prijatelji rade, a zatim sve to bez nekog razmišljanja dijelimo s drugima.

Ne treba nam puno razmišljanja da bi lajkali neku sliku ili da bi nekome čestitali rođendan, jer nam je to Facebook obznanio. No katkad u svoj toj količini postova, klikova, pinova ili retvitanja podijelimo stvari koje baš i nisu pametne.

Evo nekoliko pitanja koje si trebamo postaviti prije nego podijelimo nešto s drugima.

Je li to uopće istina?

Nije problem ako podijelimo neku simpatičnu nebitnu stvar, no što ako ista uključuje osudu protiv nekog pojedinca, grupe ljude, organizacije ili načina života.

Je li to poučno?

Hoće li uopće biti od koristi drugima ako podijelimo taj link. Hoćemo li time obogatiti svoje prijatelje?

Koristim li na takav način pametno svoje vrijeme?

Naravno, zaključili ste da je link istinit i da ima konstruktivnu svrhu, no vjerojatno ste svjesni da bi sve moglo završiti s žustrom raspravom u komentarima, koja bi mogla potrajati cijelo popodne. Zapitajmo se isplati li se ili je to čisti gubitak vremena?

Tko bi to mogao pročitati?

Prirodno se okružujemo ljudima s kojima imamo nešto zajedničko. No za neke naše objave mogu biti vrlo čudne ili bolne, osobito ako svoje postove upućujemo ciljanoj grupi s kojom se ne slažemo.

Gdje je u svemu tome moje srce?

Mnogi dijele postove bez razmišljanja, iz neke ljutnje, ili iz neznanja. Mnogi od nas nemaju pojma kako kroz svoje podjele utječemo na druge ljude. Trebali bi razmisliti dobro prije nego što se usudimo nešto podijeliti. Tada bi internet mogao postati puno ljepše mjesto za provođenje slobodnog vremena.