5 pitanja koja si trebate postaviti prije razmišljanja o razvodu

Ovo su najčešća pitanja koja supružnicima trebaju kada je njihovom braku prijeti razvod.

Ovih pet pitanja biste trebali postaviti kada počnete razmišljati o razvodu.

Imam li biblijske temelje?

Prvo što se trebate zapitati ako ste kršćanin koji razmatra razvod jest imate li biblijske razloge za razvod. Isus je bio sasvim jasan u vezi ovog učenja, stoga je ovo ključno pitanje koje treba postaviti. Razvod je dozvoljen samo pod određenim okolnostima. Ako vas je supružnik prevario, je li vam priznao ili je uhvaćen? Je li tražio oprost? Nastavlja li preljub i ne pokazuje znakove žaljenja ili pokajanja?

PROČITAJTE: 9 navika koje vode do razvoda braka

Kako će razvod utjecati na djecu?

Što će to naučiti vašu djecu o braku? Kada se pojave problemi u njihovu braku, kao što neizbježno hoće, hoće li misliti da je razvod lakši, da je prihvatljiv i da je rješenje problema jednostavno otići i ne raditi na tome? Kakav će to utjecaj imati na financije vaše obitelji? Jeste li spremni biti samohrani roditelj? Djeca su obično nevine žrtve razvoda, i bez obzira što kažu, bit će povrijeđeni.

Jeste li potražili bračno savjetovanje?

Je li bilo iskrenih, zajedničkih napora da zajedno potražite pobožni savjet, ako bi drugi supružnik pristao? Želi li drugi supružnik također razvod? Jeste li pokušali otići na drugi medeni mjesec i sjetiti se što vas je prvi puta povezalo? Učinite sve kako biste spasili brak, čak i ako trebate sami tražiti savjet.

PROČITAJTE: Božja volja za razvod i ponovni brak

Jeste li sve napravili u svojoj moći da spasite brak?

Ono što možete kontrolirati jest tražiti savjetovanje, ali i moliti se za svoj brak. Pavao je pisao o životu s nespašenim supružnikom: „Jer što znaš, ženo, hoćeš li spasiti muža? Ili što znaš, mužu, hoćeš li spasiti ženu“ (1. Kor 7,16)? Ako smo ljubili svoje partnere kao što Krist voli crkvu, onda bi to trebalo voditi ka pomirenju jednog s drugim.

Jeste li razmišljali o svojoj ulozi u bračnim poteškoćama?

Postoje slučajevi kad moram preuzeti odgovornost za svoje postupke kad su problemi kod kuće. Umjesto da brzo optužim drugu stranu, postavim si ova pitanja: Kako su moji postupci pridonijeli napetosti u ovom braku? Kako je moja neaktivnost pridonijela našim poteškoćama? Znak upozorenja glasi: „Ako ti učiniš svojih 50%, tek onda ću dati još 50%.“ Ne mogu kontrolirati postupke i stav svoje supruge, ali mogu kontrolirati svoje.

PROČITAJTE: Je li razvod neoprostivi grijeh?

Zaključak

Želite li bolji život ili samo bolji brak? Imate li nerazumna očekivanja? Volite li bezuvjetno svog supružnika, odnosno je li vaša ljubav prema supružniku uvjetovana njihovim ponašanjem? Moram se prisjetiti da nas Bog ljubi kad ne zaslužujemo. Brak zahtijeva puno posla. Ne radi se o tome koliko dobivate iz braka, već koliko ulažete u brak.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!