Ovo su pet podsjetnika iz Božje Riječi za one koji su samci u ovom životu.

Nikad nenapušteni

Ne razumijem kako se osjećaju pojedini ljudi, stoga se neću pretvarati i reći: „Razumijem“ jer ne razumijem, ali znam da Božja Riječ kaže: „Neću te zapustiti niti ću te ostaviti“ (Heb 13,5b), i nikada ne znači samo to; nikada! Siguran sam da postoje trenuci kada se samci osjećaju napušteno, ali znamo da je Božja Riječ uvijek istinita.

Vaš život za Gospodina

Apostol Pavao piše: „Svatko neka ostane u onome zvanju u kojem je pozvan“ (1. Kor 7,20). „A neoženjenima i udovicama kažem da im je dobro ako ostanu kao i ja. No ako se ne mogu suzdržavati, neka se ožene. Jer bolje je oženiti se negoli izgarati“ (1. Kor 7,8-9). Stoga, „svatko u čemu je pozvan, braćo [i sestre], neka u tome ostane pred Bogom“ (1. Kor 7,24). Ne mogu svi živjeti kao što Pavao kaže, zato ako ne mogu kontrolirati svoje strasti, „bolje je oženiti se“.

Nikad sami

Biblija kaže o Adamu: „Nije dobro da čovjek bude sam; načinit ću mu pomoć kao što je on“ (Post 2,18), i ne morate pogađati zašto to nije dobro. Stvoreni smo za odnos i potrebu jedni za drugima, ali za pojedine ljude koji imaju malo, ako uopće, potencijalnih partnera, možda je to najusamljenije mjesto. Istina je da nikad niste sami, čak i ako ste samac, jer Bog je s vama svaki korak na putu.

Poseban poziv

Jeremija je bio pozvan izravno od Boga, čak i prije nego što je rođen (Jer 1), pa mu je Bog rekao: „Ne uzimaj sebi ženu i nemaj ni sinova ni kćeri na ovome mjestu“ (Jer 16,2). Kako bi se vama svidio Jeremijin poziv? Bio je pozvan, ali mu je bilo rečeno da ga Izrael neće slušati. Poznajući njihovu budućnost nije trebao imati niti jedno dijete, jer mu je Bog rekao da će narod „skončati i od mača i od gladi, a njihova će trupla biti hrana pticama nebeskim i zvijerima zemaljskim“ (Jer 16,4).

Nezaboravljeni

Bog nikada ne zaboravlja… pa čak i ako bi se tako mogli osjećati, Bog nije zaboravio nikoga od svojih u Kristovom Tijelu, Crkvi. Jedna stvar koje bi oženjeni ljudi trebali biti svjesni jest da svaki puta kada se pitaju zašto netko nije oženjen, insinuiraju da nisu ni pokušali, ali to je rijetko slučaj. Samca boli kada ga pitamo: „Zašto još nisi oženjen?“ To nas se ne tiče i uzrokuje samo da se samci osjećaju još gore.

Zaključak

Za samca, Pavao piše: „A vama želim da budete bezbrižni. Neoženjeni se brine za ono što je Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu; a oženjeni se brine za ono što je svjetovno, kako da ugodi ženi. U tome se razlikuju žena i djevica. Neudana se brine za ono što je Gospodnje, da bude sveta i tijelom i duhom, a udana se brine za ono što je svjetovno, kako da ugodi mužu“ (1. Kor 7,32-34). Bog je za vas… bez obzira jeste li u braku ili ne. Ne mogu zamisliti koliko je to bolno, ali Bog nikada ne trati patnju. Upotrijebit će svakoga tko mu se podloži, bilo da je samac ili u braku.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com