5 razloga zašto je dobro piti rakiju

U mnogih narodnim receptima za zdravstvene pripravke zasigurno će se naći rakija. Da je dobra za štošta potvrdit će mnogi stariji ljudi koji su je nekad češće koristili u borbi protiv zdravstvenih tegoba, od stavljanja obloga do konzumacije koja potiče rad želuca, ublažava zubobolju ili slično. Da nije riječ o pustim pričama potvrdila su i neka istraživanja stručnjaka.

Ako je do sada niste nikada konzumirali, evo pet razloga za (umjereno) pijuckanje rakije:

Dobra je za krvne žile

Jedna čašica rakije liječi upale unutarnjeg zida krvnih žila u kome se nalazi masna naslaga, koja može stvoriti pucanje i srčani udar. Jednako tako, usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje.

Oslobađa od stresa

Prirodno antistresno sredstvo? Da, i to je rakija. Ako je pijete umjereno, djeluje na živčani sustav tako da vas opušta. Važno je samo ne pretjerati, dakle popijte jedno do dva pića koja sadržavaju deset grama alkohola.

Rakija smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Rakija sprječava stvaranje naslaga kolesterola u vašem krvožilnom sustavu i potiče smanjenje količine kolesterola. U konačnici, sve to utječe na manju opasnost pojave srčanog ili moždanog udara.

Prevencija infekcije i prehlade

Alternativna medicina potvrdit će da rakija ubija bakterije u grlu, a pomiješate li je s limunom i malo tople vode, dobit ćete zanimljiv lijek za upalu grla.

Piće koje ne deblja

Zanimljivo, čašica rakije ima vrlo malo kalorija i ne deblja. Već smo spomenuli da smanjuje razinu kolesterola u krvi, što je također značajno za sve one koji se bore s viškom kilograma. Od rakije se zasigurno nećete udebljati, osobito ako je pijete u preporučenim umjerenim količinama.

Dodatna napomena – rakija može i štetiti

Toga bi svi trebali biti svjesni, no riječ je o slučajevima u kojima se rakija konzumira pretjerano. Ako se često uzima veća doza alkohola onda je utjecaj štetan jer može oštetiti srčani mišić i dovesti do grčenja perifernih krvnih žila. U slučaju dugogodišnjeg svakodnevnog ispijanja većih količina alkohola može doći do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, s tim što su žene podložnije tim promjenama. Istovremeno dolazi do povišenog krvnog tlaka.

IZVOR:Dnevno.hr

NAJNOVIJE!