7 stvari koje Bog čini za nas kada Mu predamo svoje brige
Foto: Unsplash

Bog brine za nas i želi da zamijenimo našu brigu i tjeskobu za Njegov blagoslov. Ne oklijevajte predati svoje brige Bogu.

Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas“ (1. Petrova 5,7).

Prije deset godina, moj sin Joshua se pridružio američkoj vojsci. Prošlog tjedna se moj najmlađi sin, Alex, koji ima samo 17 godina, pridružio marincima. Iako mi je bilo neopisivo loše prošli mjesec kada je Alex otišao na trening, bila sam u još gorem stanju prije deset godina kada je Joshua otišao.

Sjećam se da sam plakala u autu kada je Joshua otišao na Bliski Istok: „Gospodine, moj sin sam ide u Bahraih. On je samo dijete“.

„Kamo da idem od duha tvojega i kamo da od tvog lica pobjegnem?“ (Psalam 139,7).

S tim citatom me je Bog podsjetio da je bio sa mnom sve te godine kada sam jedva preživljavala kao samohrana majka. On će biti i sa Joshuom. Duh Sveti me posjetio na taj stih kada je Alex otišao u kamp prije mjesec dana.

Moja će kćer otići na fakultet za dvije godine te znam da će mi biti teško kada ode. Iako volim svu svoju djecu, sa svojom kćeri imam posebno blizak odnos jer smo obje žene te imamo mnogo zajedničkih stvari. Kupujemo šminku i odjeću. Pričamo o frizurama i dečkima… razumijete, zar ne?

Mi, majke, držimo svoju djecu jako blizu srcu jer ih volimo i marimo za njih. Dok se molimo za njih i za druge životne obaveze, nosimo težak teret koji naša rame, i duh, možda ne mogu nositi. Iako može biti teško predati naše brige Gospodinu, to je ključno za naše duhovno, emocionalno i fizički zdravlje.

Tko odlučiti predati svoje brige Bogu, može očekivati od Njega …

Bog brine za nas i želi da mu predamo svoje brige, da zamijenimo našu brigu i tjeskobu za Njegov blagoslov.

1. Mir

„Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“ (Filipljanima 4,6-7).

Neprestana briga znači neprospavane noći, bolan želudac, glavobolje i još mnogo toga. Kada naše brige prinesemo Gospodinu, on nam daje odmor, smiruje naš bolan želudac, liječi glavobolju te nam daje mir. Sjetite se kada su se učenici našli usred oluje, a Isus je spavao u čamcu? (Matej 8,25). Bog nam želi dati mir koji je Isus imao, vrstu mira s kojom možemo prespavati i najveću oluju. Predajte Mu svoje brige i iskusite mir koji nadilazi svako razumijevanje.

2. Snaga

„(…)neka vam dadne po bogatstvu Slave svoje ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka“ (Efežanima 3,16).

S Kristom smo snažniji nego mislimo. Nažalost, neki od nas žive u slabosti jer se oslanjamo na vlastitu snagu. Naša će nas snaga iznevjeriti, ali nas Božja moć jača. Kada svoje brige predamo Gospodinu, On nam daje snagu i nema ništa što ne možemo izdržati. Možemo se suočiti sa bilo kakvom zaprekom i biti osnaženi.

3. Mudrost

„Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se“ (Jakovljeva 1,5).

VIDI OVO: 3 moćna biblijska oružja protiv brige i straha

Briga, stres i tjeskoba nas zarobljavaju, učine da pomislimo da nemamo izbora. Kada nas svojim ramenima nosimo sve brige svijeta, zaboravljamo da nam je Bog dao izbor te da smo se zadovoljili nečim prosječnim umjesto da smo tražili Božju mudrost. No, Duh Sveti će nam dati mudrost, ideje i izbore koje nismo vidjeli prije nego smo Mu prinijeli svoje brige. Nikada se nemojte osjećati kao da nemate prilika i kao da se morate zadovoljiti postojećim. Umjesto toga, tražite Gospodina mudrosti. On će vam pokazati skrivene stvari koje prije niste mogli razmotriti (Izaija 45,3).

4. Sva dobra

„A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu po bogatstvu svome, veličanstveno, u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,19).

Lako je osjećati se zarobljeno u brigama kada vam nečega manjka. No, Biblija obećava: „A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu po bogatstvu svome, veličanstveno, u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,19). Bog ima više nego dovoljno kako bi se pobrinuo za sve moje potrebe, vaše potrebe i potrebe vaših susjeda. Ako Mu predamo svoje brige, mi pokazujemo da vjerujemo da će nam zadovoljiti sve potrebe. Bog našu vjeru nagrađuje tako što nam šalje pomoć (Hebrejima 11,6). Pomoć koju On šalje može preuzeti mnoge oblike, ali dok Mu ne predamo svoje brige, možda nećemo prepoznati tu pomoć kada ju nam pošalje. Ujedno, Bog će se boriti u našim bitkama te će nam donijeti pobjedu ako mu predamo svoje brige (1. Samuelova 17,47).

5. Radost

„Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje“ (Jakovljeva 1,2).

Nitko se ne voli brinuti. Nitko ne voli imati teret na svojim leđima. Želimo biti sretni i radosni. Kada Bogu prinesemo svoje brige, On mijenja našu brigu za radost. Njegova radost prisutna je unatoč svemu što se događa u našim životima. Zbog toga je Božja radost bolja od sreće. Njegova radost nam daje novi pogled na život i stvari koje nam se događaju.

5. Radost
Foto: Pexels

6. Promjena perspektive

„Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani“ (Rimljanima 8,28).

VIDI OVO: Isus nam daje najbolji protuotrov za brigu

Stvari moramo gledati kroz Božje oči. Kada to učinimo vidimo sve s visine, imamo bolju perspektivu. Kada promijenimo svoju perspektivu, onda shvatimo da stvari nisu loše kao što se čine. Čak i kada stvari jesu loše, možemo biti razuvjereni da će sve izaći na dobro (Rimljanima 8,28).

7. Iscjeljenje

Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas“ (1 Petar 5,7).

Mnogi od nas su povrijeđeni zbog briga i tereta koje nosimo. Neki od nas nose duhovne, emocionalne i fizičke rane. No, Isus je rekao: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene“ (Luka 4,18). Ne moramo živjeti siromašne, slomljene, slijepe i mučne živote. Umjesto toga, možemo živjeti bogate živote koje nam je Krist došao dati (Ivan 10,10). Možemo uživati živote pune radosti, ljubavi i mira, slobodne od utjecaja stresa i tjeskobe koja odlazi od tereta koje nosimo.

Otkada je moj sin Alex otišao, shvatila sam da neprestano provjeravam poštanski sandučić za njegova pisma. Većinom ga ne provjeravam često, ali to stalno radim otkad je otišao. Nedostaje mi i jako se brinem za njega. Ne brinem jako za fizičke poteškoće jer je u srednjoj školi bio sportaš. Brinem se oko toga jesu li drugi pošteni prema njemu, odnose li se prema njemu s poštovanjem. Želim da mu tamo bude dobro. Želim da prođe svaki ispit, ali sam ga ujedno morala staviti u Božje ruke kao i Joshuu prije 10 godina. Moram se prisjetiti da Bog drži Alexa u Svom dlanu. Moram se sjetiti da se Bog može mnogo bolje brinuti za njega nego ja. Moram se prisjetiti da ga Bog voli više nego što ga ja ikada mogu voljeti.

VIDI OVO: Jeste li naučili baciti svoje brige na Gospodina?

Da, morala sam svoje brige predati Bogu jer znam da On brine za mene. On brine za mog partnera, djecu, roditelje, obitelj, posao i račune. Bog za sve to brine. I vjerujem Mu te znam da On sve upravlja prema našem dobru.

Autorica: Aretha Grant; Izvor: Ibelieve.com