„Ostavljam te.“ „Vaša bolest je smrtonosna.“ „Naša tvrtka mora smanjiti broj zaposlenih. Danas je tvoj posljednji dan.“ „Žao mi je. Vaš sin je poginuo u akciji.“

Loše vijesti mogu okrenuti naš svijet naopačke i gurnuti nas u to da donesemo iracionalne zaključke, poput

„Bog nas je napustio“ ili „Boga nije briga“. Ljudska priroda traži razloge, bilo koje razloge, kao i nekoga za okriviti. U našoj zbunjenosti, često okrivljujemo Boga.

Ali to nije u skladu s Božjom prirodom i Njegovim karakterom. Ako ste Božje dijete, evo pet razloga zašto vas Bog nikada neće napustiti:

  1. Bog želi vaše zajedništvo.

Stvoreni smo za zajedništvo. „Vjeran je Bog koji vas pozva u zajedništvo Sina svojega Isusa Krista, Gospodina našega“ (1 Kor 1,9). Prije nego što je grijeh ušao u svijet u edenskom vrtu, Adam i Eva bili su više nego samo čuvari Božjeg stvaranja. Bili su dio tog stvaranja i uživali slatko zajedništvo s Bogom u vrtu. Bog nije promijenio svoje želje, čovjek je to učinio. On i dalje želi naše zajedništvo (Otkrivenje 3,20). Nadalje, stvoreni ste za Njegovu slavu: „Sinove moje dovedi izdaleka, i kćeri moje s kraja zemlje, sve koji se mojim zovu imenom i koje sam stvorio na svoju slavu; ja sam ih sazdao i ja sam ih načinio“ (Izaija 43, 6b-7). On se čak i raduje nad vama (Sefanija 3,17)!

  1. Bog je obećao da vas nikada neće ostaviti.

Postoji stara crkvena pjesma ‘Nikada sam’. Majka mi je pričala da je kao mlada, dok je vozila auto po oluji s bebom na zadnjem sjedištu, našla utjehu u tim riječima. Iz automobila prozora vidjela je munje kako sijevaju i čula i osjetila udare gromova. No istina Božjeg obećanja o kojem ta pjesma pjeva, da nas nikada neće ostaviti, ispunila ju je mirom i sigurnošću. Ta istina dala joj je utjehu i prije nekoliko godina na samrtnim trenucima.

Biblija je ispunjena ovim danim obećanjima: „neću te zapustiti niti ću te ostaviti“ (Jošua 1,5). „Ta sâm (Bog) je rekao: Neću te zapustiti niti ću te ostaviti“ (Hebrejima 13,5).

Po povratku u nebo, Isus je obećao istu stvar svojim tužnim učenicima: „Neću vas ostaviti kao siročad, doći ću k vama“ (Ivan 14,18). Ne samo da će se jednoga dana vratiti, već je u međuvremenu svojim sljedbenicima obećao poseban dar, Njegovu prisutnost putem Duha Svetoga: „To sam vam govorio boraveći kod vas. A Utješitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u moje ime, on će vas poučavati o svemu i podsjetiti vas na sve što vam rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ja vam ga ne dajem kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši“ (Ivan 14,25-27). Njegov Duh je uvijek s nama!

  1. Božja povijest je bez mrlja.

„Bog nije čovjek da bi slagao ni sin čovječji da bi zažalio. Što rekne, zar ne učini? I što kaže, zar ne izvrši?“ (Brojevi 23:19).

Kao mlada vjernica, slobodno sam deklarirala Božja obećanja, uzimajući ih doslovno, sve dok nisam naišla na nekoliko ružnih prepreka: obećani posao je propao, imala sam spontani pobačaj, bračnu krizu, i neke stvari koje je previše bolno spomenuti. Što se dogodilo s Božjim vjernim obećanjem? Iako sam se borila protiv sumnje, ​​pitanje ‘zašto’ često se uvlačilo u moje misli. Kao supruga pastora, mislila sam da se tih misli moram odmah otarasiti. Glupa odluka.

Godine približavanja Bogu i kušanja Njegovih obećanja naučile su me da Bog postupa sa svojom djecom sa čistom blagošću i milošću. Nikada nisam osjetila da se ljutio radi moje konfuzije. I svaki sam put odlučila vjerovati mu malo više, te iako nisam razumjela Njegove putove, moja je vjera jačala.

Sada, više od pet desetljeća od kada sam prvi put dala svoje srce Bogu, mogu pratiti Njegova djela u svojoj prošlosti, i jasno se vidi da je Njegova vjernost uvijek neosporna. Još uvijek padam i sklona sam neke stvari dovoditi u pitanje, ali se čini da Njemu nikada ne dosadi naučiti me još više o sebi. Dio Njegove vjernosti pokazuje se u tome da me Njegova obećanja nikad nisu iznevjerila, uključujući i to da je Njegova prisutnost uvijek sa mnom. U tolikoj mjeri da je poruka mog života postala: ‘Bog je vjeran!’

  1. Bog te voli i neće te zaboraviti.

On vas zaista, zaista voli. On vas je volio prije nego što ste bili rođeni. „Jer u njemu nas izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim u ljubavi“ (Efežanima 1,4). Zašto bi nas želio u našem najgorem obliku, i prihvatio nas onakve kakvi jesmo, i volio nas toliko da pošalje svog Sina da umre za nas? Možemo razumjeti nekoga tko umire za osobu za koju vrijedi umrijeti, i možemo razumjeti kako netko tko je dobar i plemenit može potaknuti da se za njega učini nesebična žrtva. „A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što, još dok bijasmo grješnici, Krist umrije za nas“ (Rimljanima 5,8).

Kad drugi dovode u pitanje Božju ljubav, Njegovu brigu za njih ili žele dokaz Njegove ljubavi, ne znam što drugo predložiti. Sve što mogu učiniti jest usmjeriti ih na križ na kojem je Isus, Sin Božji, umro dobrovoljno za cijeli svijet (Ivan 3,16). Bi li se netko tko voli na takav način poslije toga okrenuo i napustio upravo one za koje je umro? Čak i kao Njegova djeca kada pogriješimo, On je spreman oprostiti nam i u ljubavi nas primiti natrag (1. Ivanova 1,9). „Može li žena dojenče svoje zaboraviti, ne sažaliti se nad čedom utrobe svoje? Ovi bi i mogli zaboraviti, ali ja tebe zaboravit’ neću“ (Izaija 49,15).

Kao što kaže pjesma koju su napisali Pat Barrett i Tony Brown, Bog je „dobri, dobri Otac“. Kad postanete Njegovo dijete, Njegovo ste dijete zauvijek. Nitko vas ne može ‘oteti’ iz Njegove ruke (Ivan 10,29).

  1. Bog još nije s vama završio.

Ponekad nas Bog ‘vrati u pećnicu’ da osjetimo vrelinu kušnje na neko vrijeme. Ali Božje namjere, putevi i misli nisu naši (Izaija 55,8). On točno zna što radi, i dok ih mi možda ne razumijemo, On jasno kaže što je jedna od Njegovih namjera u tim neobjašnjivim situacijama: Ove nevolje su tu da iskušaju vašu vjeru, da se vidi je li jaka i čista. Iskušava se isto kao što i vatra iskušava zlato i čisti ga da naša vjera mnogo dragocjenija od zlata propadljivoga koje se u vatri kuša — nađe na hvalu i čast i slavu o objavljenju Isusa Krista (1. Petrova 1,7). I poput lončara, On nas i dalje planira oblikovati i učiniti da budemo sve sličniji Njemu.

Božji karakter se ne mijenja. On nije završio s bilo kim od nas (Filipljanima 1,6). On nam želi donijeti dobro iz svega što nam se događa (Rimljanima 8,28).

Živimo u palom svijetu. Možemo čitati novine, slušati vijesti, pa čak i sami doživjeti životne traume, i ponekad se čini kao da je Bog nestao. Ali glad u svijetu, nasilje i uništavanje nisu bili uključeni u Božji izvorni dizajn. Jednog dana On će sve obnoviti i imat ćemo novo nebo i novu zemlju, bit ćemo iscijeljeni, a sva naša neodgovorena pitanja bit će ili odgovorena ili irelevantna. No do tada, jedna istina za koju se možemo držati bez sumnje jest da Njegovi planovi i Njegov karakter ne uključuju to da će nas napustiti. Bog nikada neće napustiti one koje voli!

Autorica: Rebecca Barlow Jordan; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Crosswalk