5 sigurnih pokazatelja da vašem tijelu nedostaju vitamini

Analiza krvne slike će otkriti nedostatak vitamina, ali postoje i nedostaci koji se mogu vidjeti na kosi, koži ili noktima. Ovo su neki od njih …

Zdrava i uravnotežena prehrana je najbolji način unošenja vitamina i minerala u organizam. Međutim, čak i ako se zdravo hranite, postoji šansa da vam nedostaju važne hranjive tvari, zbog razloga kao što su godine i podložnost zdravstvenim problema.

Evo nekoliko znakova na tijelu koji ukazuju na nedostatak vitamina:

Natečene oči

Oči mogu biti malo natečene kada se probudite. Njihova pretjerana natečenost, međutim, može ukazati na mali unos joda u organizam. Studija iz 2006. godine otkrila je vezu između unosa joda i bolesti štitnjače – stanja koje, između ostalog, može dovesti do umora, iscrpljenosti i natečenih očiju. Drugi znaci nedostatka joda uključuju: suhu kožu, povećanje težine i lomljivost noktiju.

Hrana koja pomaže: brusnice, jogurt, morske alge, krumpir, jagode i grah.

Blijeda koža

Blijedi ten može biti znak nedostatka vitamina B12, što utječe na kožu i stvara umor. Još jedan simptom nedostatka tog vitamina je gladak jezik.

Hrana koja pomaže: losos, crveno meso, obogaćene žitarice, jogurt i švicarski sir.

Suha kosa

Suhoća kose može biti znak nedostatka vitamin B7. Niska razina biotina može uzrokovati lomljenje noktiju i tanjenje kose. Visoka razina biotina, uz pomoć vitaminskih dodataka, može poboljšati kvalitetu kose i može biti tretman za dijabetes.

Hrana koja pomaže: jaja, bademi, orasi, mahunarke i integralne žitarice.

Blijede usne

Ako su usne blijede, to može biti znak anemije i nedostatka željeza u prehrani. Za česte prehlade zaslužna je niska razina željeza, što slabi imunitet.

Hrana koja pomaže: crveno meso, morska hrana, grah, tamnozeleno lisnato povrće, žitarice obogaćene željezom i grašak.

Krvarenje desni

Pojava manje količine krvi, nakon pranja zubi, je normalna. Ako, međutim, primijetite da su vam desni osjetljivije i da često krvare, to može biti znak nedostatka vitamina C. Stalan nedostatak vitamina C može izazvati skorbut, u čije simptome spadaju: modrice koje lako nastaju, krvarenje i bolovi mišića i zglobova.

IZVOR:B92

NAJNOVIJE!