NaslovnicaZnanost i vjera5 zanimljivih znanstvenih činjenica koje se nalaze u Bibliji

5 zanimljivih znanstvenih činjenica koje se nalaze u Bibliji

Ovo je pet zanimljivih znanstvenih činjenica koje se nalaze u Bibliji.

Sreća i zdravlje

Znanstvenici su odavno rekli da naš stav određuje naše zdravlje. Tko god živi životom sa srcem ispunjenim srećom, isto tako ima i zdravije srce. Ovo je znanstvena činjenica, koja je isto tako u skladu s Mudrim izrekama: „Srce veselo pospješuje ozdravljenje, a duh potišten suši kosti.“ (Mudre izreke 17,22). Skrušeni duh doslovno ranjava fizičko tijelo, no sretno je srce bolje od bilo kakvog lijeka na svijetu, jer radost u Gospodu“ je njihova snaga (Nehemija 8,10).

Stvaranje

Znanstvenici kažu da postoji pet kategorija od kojih se sve sastoji, poput vremena, energije, materije, prostora, kretanja, a to sve vidimo na samom početku Biblije gdje piše: „U početku [to je vrijeme] stvori Bog [to je energija] nebo [to je prostor] i zemlju [to je materija].“ (Postanak 1,1). U ovo bismo mogli smjestiti i kretanje, gdje piše „nebo i zemlju“ jer njih je pokrenula Božja moć putem njegove Riječi. Pisano je da je Bog progovorio i svijet je stvoren, a to je ono što Psalam 39,9 kaže: „Jer on reče, i postade; on zapovjedi, i pokaza se.“

Svemir koji se širi

Znamo da je svemir u jednom trenutku bio sveden na jednu jedinu točku u vremenu i prostoru, i da je sva materija proizašla iz te jedne točke, kao što je Izaija napisao: „On je onaj, koji sjedi nad krugom zemaljskim, kojega su stanovnici sićušni kao skakavci. On razastire nebo kao prekrivalo, razapinje ga kao šator za stan.“ (Izaija 40,22). Job je jedan od najstarijih u Bibliji koji je napisao: „On načini neistražive veličine, njegova čuda iscrpljuju brojeve.“ (Job 9,10). Ono se i dalje širi dalje i dalje jer Bog „razastire nebo kao prekrivalo, razapinje ga kao šator za stan.“ (Izaija 40,22).

Hidrosfera

Većinu ljudske povijesti malo je ljudi razumjelo što je hidrosfera, no to je zapisano tisućama godinama prije nego je čovječanstvo razumjelo. Prorok Amos je zapisao da Bog „On, koji je sagradio u nebu odaje svoje, svod svoj osnovao na zemlji. On, koji zovne vode morske i izlijeva ih po zemlji.” Job je još i jasniji o hidrosferi, te piše „On privlači kapi vodene, potom ih cijedi u kiši za svoju poplavu, što oblaci izlijevaju i prosipaju na mnoštva ljudska.“ (Job 36,27-28). Znanost je tu činjenicu već provjerila, no ono je kao otkriće došlo tek tisućama godina kasnije, stoljećima nakon što je Biblija već izvijestila o tome.

Zemlja u svemiru

Tisućama je godinama čovječanstvo smatralo da je Zemlja ravna ploča (što Biblija negira, poput u Izaija 40,22, Luka 17,34-36) i da su ju pridržavali kakvi slonovi, ili Herkul, ili pak Atlas. No, u Jobu 26,7 piše: „On povrh praznine Sjever razapinje, on drži zemlju o ništa obješenu.“ Naravno, mi sada vidimo to, kada Zemlju možemo promatrati iz svemira, no Biblija je ovo shvatila prije više tisuća godina.

Zaključak

Biblija nije knjiga znanosti, niti je ona knjiga o nebesima, no ona je knjiga o tome kako doći u nebesa. Bibliju ne možemo čitati kao što čitamo ljudske knjige zato što ju nisu pisali ljudi, no „Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi“ (2. Timoteju 3,16).

Autor: Jack Wellman; Prijevo: Ida R.; Izvor: Faithinthenews.com