1. Jeremijini pečati

The Institute of Archaeology, The Hebrew University.

Arheologinja Eilat Mazar otkrila je nekoliko fascinantnih glinenih bula (otisaka pečata). Dok je radila na iskopavanju grada Davidova u Jeruzalemu našla je pečate koji su nosili imena dvojice kraljevskih ministara spomenutih u biblijskoj priči o starozavjetnom proroku Jeremiji.

  1. Natpis na steli Tel Dan

Photo: The Israel Museum, Jerusalem/Israel Antiquities Authority (photograph by Meidad Suchowolski).

Fragmentirani zapis iz 8. ili 9. stoljeća prije Krista dokazuje da je kralj David iz Biblije bio istinski povijesni lik. Tekst govori o borbama među izraelskim kraljevima.

  1. Shema’ Yisrael

Biblical Archaeology Review

Ovaj židovski amulet, otkriven u blizini Carnuntuma, jedan je od najstarijih monoteističkih zapisa u Ponovljenom zakonu. Sadrži zapis poznat kao Shema’ Yisrael, koji predstavlja jednu od najsvetijih izraelskih ispovijedi: „Čuj, Izraele! Gospod je Bog naš, Gospod je jedan.“

  1. Paleo-hebrejski skript

Sherd: Ouria Tadmor, courtesy of Eilat Mazar. Drawing: Ada Yardeni, courtesy of Eilat Mazar.

Tijekom iskapanja na Brdu hrama, Eilat Mazar otkrila je ovaj natpis sa slovima na keramičkoj krhotini. Krhotina sadrži najstariju formu alfabeta ikada nađenog u Jeruzalemu i dokazuje hebrejsku pismenost barem tisuću godina prije Krista.

  1. Kutija s Jakovljevim kostima

NY Daily News, courtesy of Oded Golan.

Kutija je autentični artefakt, te potječe iz razdoblja kada je Isus živio. Natpis glasi: „Jakov, sin Josipov, brat Isusov.“

  1. Svici s Mrtvog mora (Kumranski spisi)

Image: Tablet Mag

Biblija ima bogatu povijest; napisana je tijekom perioda od 1500 godina, od strane 40 autora. Ona nije knjiga mitova, već stvarni izvještaj koji uključuje opise stvarnih mjesta i stvarnih ljudi. Povjesničari i arheolozi su u više navrata potvrdili njezinu autentičnost. Antički rukopisi koji potvrđuju autentičnost starozavjetnih tekstova koje danas imamo poznati su po imenu ‘Svici s Mrtvog mora’ ili ‘Kumranski spisi’. Između 1946. i 1956. godine, Kumranski svici su otkriveni u nizu jedanaest pećina u blizini mjesta poznatog kao Wadi Qumrana koje se nalazi kraj Mrtvog mora. Doista, to je najvažnije arheološko otkriće našeg vremena.

Preveo i prilagodio: Aleksandar J.

IZVORGodfruits.tv