6 obilježja nanovo rođenih kršćana

Jeste li nanovo rođeni? To je jedno od najvažnijih pitanja života. Isus Krist je rekao: ”Tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega” (Iv 3,3). 

Nije dovoljno odgovoriti: ”Pripadam crkvi pa pretpostavljam da sam kršćanin.” Tisuće nominalnih kršćana ne pokazuje nijedan znak novoga rođenja koje nam daje Pismo. Mnogi od njih nabrojani su u 1. Ivanovoj poslanici.

Prije svega, piše Ivan: ”Tko god je rođen od Boga, ne čini grijeha” (1 Iv 3,9). Čovjek koji je nanovo rođen ili preporođen, nema naviku činiti grijeh. Više ne griješi srcem, voljom i sklonošću prema grijehu. Vjerojatno je postojalo vrijeme kad nije razmišljao jesu li njegova djela grešna ili ne, a nije se uvijek žalostio nakon što je počinio zlo. Između njega i grijeha nije bilo nesuglasica; bili su prijatelji.

Ali pravi kršćanin mrzi grijeh, bježi od njega, bori se protiv njega, smatra ga najvećom pošasti; njegovu nazočnost smatra zlom, tuguje kad padne pod njegov utjecaj i žudi da bude potpuno izbavljen od njega. Grijeh mu više ne godi, a nije ni ravnodušan prema njemu. Postao je užasna stvar koju mrzi. Međutim, ne može isključiti njegovu nazočnost u sebi. Kad bi rekao da nema grijeha, lagao bi. (1 Iv 1,8) Ali može reći da mrzi grijeh i da je velika želja njegove duše da ga više nikada ne počini. Ne može spriječiti loše misli da mu ulaze u um, ili mane, ili propuste, ili nedostatke u svojim riječima ili djelima. On zna da ”svi često griješimo” (Jak 3,2). Ali može iskreno reći pred očima Božjim da mu te stvari izazivaju žalost i tugu i da se čitava njegova narav buni protiv njih. Što bi apostol rekao za vas? Jeste li nanovo rođeni?

Drugo, Ivan piše: ”Tko god vjeruje da je Isus Krist, rođen je od Boga” (1 Iv 5,1). Čovjek koji je nanovo rođen ili preporođen vjeruje da je Isus Krist jedini Spasitelj koji može pomilovati njegovu dušu, da je on božanska osoba određena od Boga Oca upravo za tu svrhu i da pored njega nema drugog Spasitelja. U sebi on ne vidi ništa nego nedostojnost. Ali ima potpuno pouzdanje u Krista te, pouzdajući se u Njega, vjeruje da su svi njegovi grijesi oprošteni. On vjeruje da je, jer je prihvatio Kristovo savršeno djelo i smrt na križu, smatran pravednim u očima Božjim te može gledati na smrt i sud bez uzbune. On može imati strahove i sumnje. Ponekad vam može reći da osjeća kao da uopće nema vjere. Ali pitajte ga je li voljan vjerovati u što drugo umjesto u Krista te vidite što će vam reći. Pitajte ga hoće li staviti svoju nadu vječnoga života na svoju vlastitu dobrotu, djela, molitve, službu, crkvu, te poslušajte njegov odgovor. Što bi apostol rekao za vas? Jeste li nanovo rođeni?

Treće, Ivan piše: ”Svaki koji čini što je pravedno od Boga je rođen” (1 Iv 2,29). Čovjek koji je nanovo rođen ili preporođen svet je čovjek. On nastoji živjeti prema volji Božjoj, činiti stvari koje ugađaju Bogu te izbjegava stvari koje Bog mrzi. On neprestano želi gledati na Krista kao svoj uzor, na svog Spasitelja kako bi dokazao da je vršenjem svega onoga što zapovijeda Kristov prijatelj. On zna da nije savršen. Bolno je svjestan svoje unutarnje pokvarenosti. U sebi nalazi zao princip koji neprestano ratuje protiv milosti i pokušava ga odvući od Boga. Ali ne pristaje na to iako ne može spriječiti njegovu nazočnost.

Iako se možda ponekad osjeća tako bijedno da se pita je li uopće kršćanin, može zajedno s Johnom Newtonom reći: ”Nisam što bih trebao biti; nisam što želim biti; nisam što se nadam biti na drugom svijetu, ali još uvijek nisam ono što sam nekad bio i, milošću Božjom, jesam što jesam.” Što bi apostol rekao za vas? Jeste li nanovo rođeni?

Četvrto, piše Ivan: ”Mi znamo da smo prešli iz smrti u život, jer ljubimo braću” (1 Iv 3,14). Čovjek koji je nanovo rođen ima posebnu ljubav za sve prave Kristove učenike. Poput njegova Oca u nebu, on ljubi sve ljude velikom općenitom ljubavlju, ali ima posebnu ljubav za one koji dijele njegovu vjeru u Krista. Poput njegova Gospodina i Spasitelja, on ljubi najgore grešnike i može plakati nad njima, ali ima osobitu ljubav za one koji su vjernici. Nikada se toliko ne osjeća kao doma kao kad je u njihovu društvu. On osjeća da su svi oni članovi iste obitelji. Oni su njegovi suborci, boreći se protiv istog neprijatelja. Oni su njegovi suputnici, pridruživši mu se na istom putu. Razumije ih i oni razumiju njega. Mogu biti potpuno drukčiji od njega na mnogo načina – po položaju, rangu, bogatstvu … ali to nije važno. Oni su sinovi i kćeri njegova Oca i ne može ih ne voljeti. Što bi apostol rekao za vas? Jeste li nanovo rođeni?

Peto, Ivan piše: ”Sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet” (1 Iv 5,4). Čovjek koji je nanovo rođen ne koristi svjetovno mišljenje kao mjerilo ispravnog i krivog. On ne slijedi svjetovne putove, ideje i običaje. Više ne vodi brigu o tome što ljudi kažu ili misle. On nadvladava ljubav svijeta. On ne nalazi zadovoljstvo u stvarima koje, kako se čini, donose sreću većini ljudi. Za njega su one lude i nevrijedne jednoga besmrtnoga bića. On voli pohvalu Božju više od čovječje. Boji se uvrijediti Boga više nego čovjeka. Nevažno mu je okrivljuju li ga ili hvale. Njegov prvi cilj je ugoditi Bogu. Što bi apostol rekao za vas? Jeste li nanovo rođeni?

Šesto, Ivan piše: ”Tko god je rođen od Boga, ne griješi” (1 Iv 5,18). Čovjek koji je nanovo rođen vodi brigu za vlastitu dušu. On ne samo da pokušava izbjeći grijeh, nego i sve što može voditi k njemu. Vodi brigu u vezi s društvom koje ima. Zna da zli razgovori kvare srce i zlo hvata više nego dobro, kao što je i bolest zaraznija od zdravlja. Vodi brigu  u vezi s korištenjem svog vremena. Njegova glavna želja je provoditi ga korisno. On želi živjeti poput vojnika u neprijateljskoj zemlji – nositi bojnu opremu neprestano i biti spreman za iskušenje. Ustraje da bude budan, ponizan, molitveni čovjek. Što bi apostol rekao za vas? Jeste li nanovo rođeni?

Šest je velikih obilježja nanovo rođenog kršćanina. Ogromna je razlika u dubini i jasnoći tih obilježja u različitim ljudima. U nekima su ona blijeda i jedva vidljiva. U drugima su snažna, jasna i nepogrešiva, tako da ih svatko može raspoznati. Neka od tih obilježja vidljiva su drugima u svakom pojedincu. Rijetko su jednako očita u svakom čovjeku. Ali ipak, nakon što ih se slijedi, ovdje nalazimo šest snažno prikazanih obilježja čovjeka rođena od Boga. Kako bismo trebali reagirati na te stvari? Logično je da možemo doći do samo jednog zaključka – samo oni koji su nanovo rođeni imaju tih šest karakteristika, a oni koji nemaju ta obilježja nisu nanovo rođeni. Čini se da je namjera apostola bila da dođemo do tog zaključka. Imate li te karakteristike? Jeste li nanovo rođeni?

Autor: J. C. Ryle

NAJNOVIJE!