6 stvari koje nikada ne biste trebali reći ožalošćenoj osobi

Postoje stvari koje nikada ne biste trebali reći ožalošćenoj osobi. Ovo je 6 takvih stvari.

Znam kako se osjećaš

Reći nekome da znate kako se osjeća vjerojatno nije istina. To također zvuči kao da želite oduzeti njihovo pravo na to kako se trebaju osjećati. Može li uistinu itko razumjeti kako se osjeća druga osoba? Vjerojatno ne, stoga je najbolje to ne govoriti.

Preboljet ćeš

Ovo se čini pomalo hladno, jer time dajemo savjet kojeg nisu tražili. Reći nekome da će preboljeti gubitak osobe može biti uvreda. Dajte im vremena da tuguju. Tugovanje je prirodna stvar koju treba proći. Osobi koja je podnijela veliki gubitak nikada nemojte reći da će to preboljeti. Ustvari, jesmo li stvarno ikada uspjeli preboljeti gubitak neke dragocjene osobe u našem životu?

Budi jak

Ne znam tko je izmislio ovu izraz, ali ne mogu zamisliti da postoji dobar trenutak da ovo kažemo. Reći osobi koja proživljava bol da bude jaka, znači tražiti nešto što ona ne može niti zamisliti u tom trenutku. Pustite ih da tuguju, pustite ih da plaču…za proces iscjeljenja je potrebno mnogo vremena, a reći da budu jaki zvuči kao da samo trebaju misliti da su jaki i ne smiju dozvoliti da ih to povuče prema dolje onda kada je to gotovo nemoguće.

Bog sve izvodi na dobro

Čuo sam kako ljudi citiraju Rimljanima 8,28 koji kaže: „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.“ Taj stih je istinit, ali stvarno ne pomaže osobi koja je u žalosti. Ne uklapa se u situaciju, pa čak i ako mislite da se uklapa, ovaj biblijski stih neće uopće biti od velike pomoći nekome tko je izgubio voljenu osobu.

Nemoj plakati

Ako osobi kažemo da ne plače, u osnovi govorimo da ne bi trebala plakati iako je plakanje dio procesa tugovanja i iscjeljenja. Plakanje nam pomaže nositi se s našom žalosti i omogućuje nam osloboditi potisnute emocije. Reći osobi da ne plače dok joj to zapravo pomaže da se nosi s gubitkom znači da namećemo naša uvjerenja osobi koja prolazi nešto što mi sami ne prolazimo.

Vrijeme liječi sve rane

Vrijeme može pomoći u dugoročnom smislu, ali niti malo ne pomaže u vrijeme kada je netko upravo pretrpio veliki gubitak. Prije mnogo godina izgubio sam starijeg brata, a vrijeme nikada nije izliječilo taj gubitak. Naučio sam nastaviti dalje i nositi se s tim, ali vrijeme nije ništa učinilo da bi uklonilo moju bol.

Ostale stvari koje također ne bih rekao su: „Što te ne ubije, ojača te; Bog nam nikada ne daje više nego što možemo podnijeti; Bogu je potreban još jedan anđeo; on ili ona je na mnogo boljem mjestu; samo imaj vjere.“ Ponekad je najbolje ne reći ništa. Samo budite tamo uz njih. Sjedite mirno i tugujte s njima. Sve što možemo reći je: „Tako mi je žao.“ Kad riječi ne mogu izraziti naše suosjećanje, zašto bismo ih onda koristili? Tišina može biti jedina stvar koja im je potrebna. Samo što ste tamo uz njih da ih podržite, može biti dovoljno.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!