Dok sam radila studiju o odgovornosti, došla sam do nekoliko članaka o ozbiljnosti prijateljstva, i od tada nisam mogla prestati razmišljati o tome.

Mi imamo tendenciju koristiti riječ “prijatelj” posve nepromišljeno. Svaku osobu s kojom smo imali nekoliko razgovora, s kojom radimo, ili koju “lajkamo” na Facebooku zovemo “prijatelj”. To nije nužno loše, ali kroz to, vjerujem, gubimo pravo značenje biblijskog prijateljstva.

“Postati nekome prijatelj u pravom smislu – je uzeti drugoga u tako blisko, živo zajedništvo, tako da su naš i njegov život udruženi kao jedan. To je daleko više nego ugodno druženje u svijetlim, sunčanim satima. Iskreno prijateljstvo je posve nesebično. Ono ne traži nikakvu korist ili vlastitu dobrobit. Ono ne voli – zbog onog što može primiti –  nego zbog onog što može dati. Njezin je cilj “ne da bude služen, nego da služi” (Evanđelje po Marku 10,45) J. R. Miller

Znate li kako su vaši “prijatelji”? Kakva su im srca? Duhovno stanje njihove duše? Ako nemamo pojma kako naš “prijatelj” kroči uz Boga, kroz kakva teška vremena prolazi, s kakvim se grijehom bori, mi imamo površno poznanstvo, ne prijateljstvo. Možda su prijateljstva u niskoj opskrbi ovih dana zbog njihove cijene. Uzmimo trenutak da izračunamo cijenu prijateljstva.

  1. Košta nas udobnosti

Često mislimo o prijateljstvu kao o druženju i zabavi. I to je dio njega. No, test naše ljubavi dolazi kada naš prijatelj želi nešto učiniti, ili treba nešto od nas, a to nešto nije tako zabavno. Tada moramo biti spremni da stavimo svoje osobne preferencije na stranu i druge smatramo vrijednijima od sebe (Filipljanima 2,3). Možda oni prolaze kroz teško razdoblje i trebaju nas da ih saslušamo. Možda im je potrebna usluga koju je nama teško učiniti. Prijateljstvo može biti osobna neugodnost, ali kad mi nekoga nazivamo prijateljem suglasni smo, kao što Miller kaže, da budemo partneri s njima u životu, “na bolje ili na gore”.

  1. Košta nas vremena

Mi smo stvoreni za zajednicu. Bog je jasno rekao da nije dobro da čovjek bude sam (Postanak 2,18). To je bila istina prije pada, a još i veća danas. No prijateljstvo treba vremena. Ne možete očekivati doista smisleno prijateljstvo bez da mu date vremena. Ja sam osoba koja ima tendenciju da bude kod kuće, i osjećam uvjerenje od Boga da na ovom trebam poraditi. No, osim ako dvoje ili više nisu zapravo zajedno, teško je znati i služiti jedni druge. Čak i kad prijatelji održavaju prijateljstvo na daljinu, obično je izgrađeno na ulaganju u život jedno drugog u dužem razdoblju.

  1. Košta nas intime

Što vas je privuklo kod prijatelja? Je li to bio njihov smisao za humor ili pamet? Jeste li se divili njihovoj kreativnosti i ljubavi za obitelj? Možda ste bili privučeni njihovom dobrotom i uslugom, ili njihovim organizacijskim sposobnostima, ili nekim drugim zajedničkim interesom. U početku vidimo samo dobre strane naših prijatelja. Ali, ako je to sve što smo vidjeli tada ćemo imati vrlo plitko prijateljstvo. Svatko ima tamnu stranu. Grijeh je veliki izravnitelj i naš zajednički neprijatelj. Prijateljstvo je dizajnirano za rast u pobožnosti, a to znači pomagati jedni drugima identificirati i boriti se protiv grijeha zajedno (Propovjednik 4,9-12). No, za to trebate poznavati njihovo srce i oni trebaju poznati vaše. Tu treba biti spremnosti da otvorimo svoje živote i srca i dozvolimo da drugi pogledaju unutra. Moramo dijeliti dobro, loše i ružno. Intimnost mora biti dio prijateljstva, a to mora ići u oba smjera.

  1. Košta nas udobnosti

Prijateljstvo je lako i zabavno kad je puno smijeha i svi ispijaju kavu i druže se, ali što se događa kada se oluja uvuče u ovo prijateljstvo? Što nam je činiti kada se ne slažemo? Kako bismo se trebali nositi s teškim riječima koje su izgovorene nepromišljeno? Osjećaj boli je prirodni odgovor, ali također je i kušnja osjetit ljutnu i otići. To je jednostavan i sebičan odgovor. Pravo prijateljstvo s druge strane, oprašta i traži obnovu i kreće naprijed zajedno. To je vjerojatno najteži dio toga biti pravi prijatelj.

“To je sveta stvar, dakle, uzeti novog prijatelja u naše živote. Mi prihvaćamo svečanu odgovornost kada smo to učinili. Mi ne znamo kakav teret možemo pretpostaviti, koju žrtvu možemo, nesvjesno, čvrsto obećati da ćemo učiniti, kakva tuga može doći k nama kroz onoga kojem smo otvorili naše srce. Mi bismo trebali izabrati naše prijatelje, dakle, pažljivo, mudro, uz molitvu – ali kad smo čvrsto obećali našu ljubav, trebamo biti vjerni, bez obzira koja bi cijena toga mogla biti.” J. R. Miller

  1. Košta nas molitve

Prijatelji mole jedni za druge. Ako ne molite za njih niste pravi prijatelj. Teška riječ, zar ne? Molitva je jedan od načina na koji Bog djeluje. Kako možemo ne dizati ljude u molitvi za koje kažemo da ih volimo, posredovati u njihovo ime za ozdravljenje, mudrost, opskrbu i svetost? Pravi prijatelji ne samo da mole jedni za druge, nego oni to rade često. Oni razumiju potrebe jedni drugih, a potom hrabro pristupaju Prijestolju milosti i mole jedni za druge.

  1. Košta nas ljubavi

Grijeh će se sam pokazati što više vremena provedemo s našim prijateljima. Izaći će u našim životima i u njihovim. Bez obzira na ružnoću koju smo pronašli u našim prijateljima moramo nastaviti voljeti. Mi ćemo ih, s vremena na vrijeme, smatrati bezobzirnima i slabima – baš kao što će i oni smatrati nas ponekada. Ponekada će se pojaviti neljubaznost i sebičnost. Kad nas Bog poziva da se sprijateljimo jedni s drugima, On nas poziva ljubiti i oprostiti jedni drugima usred grijeha počinjenog jedni protiv drugih. Ova cijena je toliko visoka da ju ne možemo platiti sami. Trebamo Kristovu moć u nama da to učini.

“Kao što On voli nas – On će nam dati voljeti druge. Kažemo ljudi nisu dostojni takvih prijateljstava. Istina, nisu. Niti smo dostojni Kristove čudesne ljubavi prema nama. No, Krist nas voli – ne prema našoj dostojnosti – nego po bogatstvu Njegova vlastitog srca punog ljubavi! Tako bi trebalo biti s našim davanjem prijateljstva – ne osobi koja zaslužuje – nego nakon ocjene vlastitog karaktera.” -J.R. Miller

Prijateljstvo je skupo, ali se isplati. Prijateljstvo je dar od Boga koje je prvo modelirao za nas u evanđelju.

“Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” (Ivan 15,13)

Isus, prijatelj grešnika, umro je za nas da mi budemo Božji prijatelji. To je jedino što učimo od našeg Spasitelja da bi mogli otkriti i razviti pravo prijateljstvo.

Autorica: Jen Thorn; Prijevod: Blaženka Š.

IZVORChristianity.com