Često su naše brige usmjerene na nevažne stvari kao što su hrana, piće, odjeća, kuće i automobili. Ovo su razlozi zašto se trebamo prestati brinuti:

1. Brinuti znači promašiti svrhu života.  Isus kaže: ”Zato vam velim: ne brinite se tjeskobo za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje tijelo: u što ćete se obući? Zar nije život vrijedniji od hrane, a tijelo od odijela?” (Mt 6,25) Ako tražimo izvanjske stvari, promašit ćemo cijeli smisao života. Smisao života je imati odnos s Bogom kroz Isusa Krista.

2. Brinuti se nije logično. Isus kaže: ”Pogledajte ptice nebeske! Niti siju, niti žanju, niti sabiru u žitnice, a vaš ih Otac nebeski hrani. Zar vi niste mnogo vrijedniji od njih?” (Mt 6,26) Brinuti je uvreda časti Božjem karakteru.

3. Briga je gubitak vremena. Isus kaže: ”Tko od vas može brigama produžiti život samo za jedan lakat?” (Mt 6,27). Isprazno, neproduktivno i besmileno je brinuti se.

4. Briga je nespojiva s vjerom. Vjera i zabrinutost su kao vatra i voda. Biti kršćanin znači biti u odnosu punog povjerenja prema Bogu koji se brine i skrbi.

5. Brinuti se nije kršćanski. Isus kaže: ”To sve traže pogani – jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno.” (Mt 6,32). Zaokupljenost materijalnim dobrima karakteristična je za nevjernike, ali mi smo, vjerom u Boga pozvani na nešto sasvim drugo.

6. Brinuti je nepotrebno. ”Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednsot, a to će vam se nadodati!” (Mt 6,33). Ako postavimo pravilno svoje prioritete, Bog obećava da ćemo obilovati.

7. Brinuti se nije u skladu sa zdravim razumom. Isus kaže: ”Dakle, ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.” (Mt 6,34). Dovoljno je što moramo brinuti o današnjem danu. Bog nam je dao naše živote u jedinicama od 24 sata i kao takve ih trebamo prihvatiti. Mi bismo trebali živjeti ‘dan po dan’.

Autor: Nicky Gumbel; prilagođeno prema poglavlju iz knjige ”Izazovni životni stil”