Duhovne dobrobiti tjelesne aktivnosti
Foto: Unsplash

Ako želite rasti duhovno, trebali biste razmotriti tjelesnu aktivnost. Postoje najmanje četiri duhovne dobrobiti od vježbanja.

Prije nekoliko godina samo počeo trčati kako bih povratio fizičku kondiciju u stanje u kojem je nekad bila (u slavne dane mladosti). Jedna od stvari koje sam najmanje očekivao dok sam stvarao naviku stalnog vježbanja je da sam jačao duhovno, kako sam jačao fizički.

Dok sam se brinuo za svoje tijelo, sve više sam shvaćao koliko duhovno zdrav postajem. Uskoro je postalo očito da zbog vježbanja nisam samo fizički u kondiciji, već i duhovno.

To je ludo – skoro apsurdno – da se o vježbanju razmišlja kao o duhovnoj disciplini. Ali postoji dosta dokaza za to.

Ako želite rasti duhovno, jedna od stvari koju bi trebali jasno razmotriti je redovito vježbanje. Slijede četiri duhovne dobrobiti od vježbanja koje će vas uvjeriti u to.

1. Zdravo tijelo, zdrav um, zdrav duh

Tijelo, um i duh su neporecivo usko povezani. Kada se duhovno osjećamo loše, naše tijelo i um osjećaju posljedice. Kada smo fizički zagrijani, također smo duhovno i mentalno zagrijani.

Isus nam je zapovjedio: “Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim …” (Luka 10,27)

Kada naše cijelo biće voli Boga, mi rastemo u svakom aspektu, posebno u duhovnom.

2. Disciplina donosi uspjeh

Fizička disciplina ne ostaje samo fizička disciplina. Ona obuzima svaki dio nas. Rijetko sam sretao ljude koji disciplinirani fizički, nisu bili disciplinirani u financijama, odnosima, čak i duhovno. Povećanje fizičke discipline može izravno povećati vašu duhovnu disciplinu.

VIDI OVO: Vježbanje kod kuće: 3 vježbe koje su odlične za zatvorene prostore

Trčanje lijek za mozak
Foto: Pixabay

3. Više fokusa i energije

Istraživanje Patrick O’Connora, profesora kineziologije Roda Dishmana i vodećeg autora Tima Puetza nad 6807 osoba je pokazalo da vježbanje značajno smanjuje umor kod ljudi.

Kada se više usredotočimo i imamo više energije da radimo stvari, počinjemo raditi više stvari. Što ako biste mogli učiniti više stvari za svoj duh, ne samo za posao, odnose i službu? Odvojite više vremena za Bibliju, slavljenje Boga ili služite drugima kao sredstvo osobnog ohrabrenja.

4. Dobro zdravlje kao sredstvo proslavljanja Boga

1. Korinćanima 6,19 je dobar podsjetnik: “Ili zar ne znate? Tijelo vaš hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji.”

Zato što su naša tijela Božji hram u kojem prebiva Sveti Duha, logično je da ćemo više brinuti za naše tijelo. Kada se brinemo za naše tijelo, održavajući ga čistim i nas same zdravim, mi ustvari proslavljamo Boga.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today