8 svakodnevnih navika koje mogu biti štetne za zdravlje
Foto: Brightside.me

Veliki problem nam je riješiti se nekih ustaljenih navika, pa čak i onih štetnih. Još je i teže riješiti se navika koje se ne čine lošima, a zapravo uništavaju naše zdravlje.

Brightside donosi nekoliko svakodnevnih navika za koje možda niste znali da štete vašem zdravlju.

1. Sprječavanje kihanja

Foto: Onedio.com

Kada zatvorimo usta i začepimo nos kako bismo spriječili kihanje, povećava se naš unutarnji tlak. Poremeti se dotok krvi do mozga, a na krvne stanice i živčano tkivo vrši se pritisak. To može dovesti do glavobolja, može oštetiti tkivo, pa čak i sluh. Nikada si nemojte zaustavljati kihanje.

2. Korištenje parfema

Sintetičke tvari koje se koriste za proizvodnju parfema radi pojačanog mirisa jeftinije su od prirodnih ulja. Te tvari mogu uzrokovati vrtoglavicu, mučninu i slabost. Isto tako mogu iritirati oči, grlo i kožu. Parfeme je bolje zamijeniti esencijalnim uljima, ili ih špricati u dobro prozračenim sobama.

3. Korištenje mobitela prije spavanja

Foto: jbsa.mil

Umjetno svjetlo, pogotovo nijanse plave boje, sprječavaju nastanak hormona melatonina koji je odgovoran za regulaciju sna i budnosti. Niska razina melatonina može dovesti do depresije, raka, pretilosti, srčanih bolesti i lošeg imunološkog sustava. Stoga je dobro otići ranije u krevet, a mobitel ostaviti daleko od postelje.

4. Spremanje hrane u plastične posude

Mnoge plastične posude sadrže umjetne kemikalije, poput ftalata i bisfenola koji su zaslužni za fleksibilnost plastike. Ako se dugo drži u plastičnim posudama, te supstance mogu prijeći na hranu, a konzumacija istih može dovesti do problema u krvožilnom sustavu.

Puno je bolje hranu pohranjivati u staklenim, metalnim ili keramičkim posudama.

Obratite pozornost i na oznake koje se nalaze na posudama, jer neke od njih ukazuju koju se hranu može ili ne može pohranjivati.

5. Pranje zubi poslije jela

andremsantana / Pixabay

Zubari preporučuju da zube perete najmanje 30 minuta nakon jela. Ako je moguće, najbolje bi bilo 1 sat nakon jela. Hrana i piće, pogotovo ona s puno kiseline, loše utječe na zubnu caklinu i sloj koji se nalazi ispod (dentin). Pokreti četkicom guraju kiselinu dublje u dentin, što može dovesti do pretjerane osjetljivosti i oštećenja zubne cakline.

6. Često korištenje antibakterijskog sapuna

Na površini vaše kože živi velik broj korisnih bakterija koje doprinose zaštiti vašeg tijela. Ako prečesto koristimo antibakterijski sapun, ruke će biti sterilizirane a u naše tijelo mogu ući loše bakterije. Dermatolozi stoga preporučuju da se antibakterijski sapun koristi za posjekotine, ogrebotine i slične rane. Nemojte s ovim sapunom ruke prati češće od dva puta tjedno.

7. Nošenje uskih hlača

Free-Photos / Pixabay

Iako su uske hlače u modi, one rade stalni pritisak na vašu kožu i živce. Zbog toga možete imati probleme sa živčanim sustavom. Ako to nije dovoljno, smanjeni dotok zraka do nogu može dovesti do svrbeža i trnaca, a možda i do utrnuća noge.

8. Ispijanje svježe ocijeđenog soka

Malo ljudi zna da je svježe iscijeđeni sok dobar samo u manjim količinama. U slučaju nekih bolesti, sokovi mogu napraviti ozbiljnu štetu tijelu. Na primjer, sok grejpa nije dobar za pretile ljude i dijabetičare. Sokovi su isto tako jaki alergeni, pa ih treba s oprezom davati djeci. Dajte im samo male količine, a dobro je i posavjetovati se s liječnikom.