NaslovnicaEvanđelje danaKrotka sam i ponizna srca

Krotka sam i ponizna srca

Evanđelje dana za četvrtak, 20. srpnja 2023. godine: Krotka sam i ponizna srca. (Matej 11, 28-30)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme reče Isus: »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.« (Matej 11, 28-30)

Evanđelje dana – komentar

Gospodin poziva da k Njemu dođu svi umorni i opterećeni. Objekt vjere nije crkva, vjerovanje ili svećenik, nego živi Krist. Spasenje je u Osobi. Kako bi uistinu došao Kristu, čovjek mora priznati da je opterećen teretom grijeha. Spasiti se mogu samo oni koji priznaju da su izgubljeni. Vjeri u Isusa Krista prethodi pokajanje pred Bogom. Odmor koji Isus obećava dati je počinak spasenja koji nastupa kad se shvati da je Krist dovršio djelo otkupljenja na križu Golgote.

U stihovima 29 i 30 poziv spasenja se mijenja od spasenja na službu. Uzeti njegov jaram na se znači podvrgnuti se njegovoj volji i nadzor nad svojim životom prebaciti na njega (Rimljanima 12, 1-2). Kad priznamo njegovu vlast u svakom području svog života, on nas uči svojim načinima, jer naš Učitelj je blag i ponizan. Njegov jaram je blag, njegovo breme je lako. To ne znači da u kršćanskom životu nema problema, kušnji, napora ili jada. Ali znači da ih ne moramo nositi sami. Upregnuti smo Onime koji daje dovoljno milosti u svako doba kad zatrebamo. (Prema “Komentaru Novoga zavjeta”, autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što si nas spasio. Pomozi da budemo poslušni Tvojim zapovijedima; da ne budemo samo slušatelji već i izvršitelji Riječi. Hvala što si uz nas do svršetka svijeta. Neka nas Duh Sveti preobražava u Tvoj lik. Proslavi se kroz nas, amen!