molitve životne oluje
Foto: Pixabay

Bog nam nikada nije obećao da će nam život biti lak, ali je obećao ovo: veći je od bilo koje oluje s kojom se susrećemo u ovom svijetu. I On uvijek radi za naše dobro, čak i na mjestima gdje mi to ne možemo vidjeti, čak iu okolnostima koje u potpunosti ne shvaćamo. On je s nama, usred onoga kroz što prolazimo.

Naše oluje mogu izgledati različito u ovom životu, ali nas one mogu promijeniti – zauvijek. I Bog je Jedini koji ima moć da od onoga što izgleda tragično okrene na dobro. Možda se to neće dogoditi tako brzo kako bismo voljeli, može djelovati kao borba. Možda ćemo žudjeti za drugačijim putem, ali blagoslov će doći. Jer to je način na koji Bog radi. “Dobro” će zasjati.

U nekim od najtežih trenutaka u životu, otkrila sam silu moljenja Božjih riječi Njemu. Sama molitva ima sposobnost umiriti naše duše, osvježi naš duh, i donijeti nadu da se izdignemo iz boi koju osjećamo. Iako se naše okolnosti ne moraju odmah promijeniti, iako naše srce može i dalje boljeti, mi se prisjećamo kroz Njegovu istinu da naš pogled usredotočimo na Njega. To je najbolje mjesto za naše oči – cijelog života.

Budite sigurni danas, On zna vaš put, On vidi vašu bol, On vas nije zaboravio, i On i dalje radi, čak i u najtežim vremenima.

Dragi Bože,

Podsjećaš nas iznova i iznova u svojoj Riječi da si uvijek s nama. Govoriš nam da se ne bojimo i privlačiš nas u Svoju prisutnost. Ti si jedino mjesto u kojem nalazimo utočište od oluja koje nas okružuju sada, Gospodine. Ti si jedino mjesto u kom možemo naći mir i snagu. Zato tražimo tvoje riječi istine i sile da nas osnaže u našem unutarnjem biću, i podižemo naša srca tebi. Hvala Ti za tvoju dobrotu, hvala što znaš put kojim idemo i što imaš plan. Gledamo na tebe naš Gospodine i Spasitelju, tvoje lice tražimo.

“Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se … ” Psalam 46,1-2

Hvala Ti, Gospodine, za Tvoju riječ koja kaže da nam Ti daješ silu, da iz ovih kušnja izađemo kao zlato. Hvala ti što ova oluja neće uvijek trajati, već je prolazna. Hvala što tebe ništa ne iznenađuje. Ti poznaješ bolje naše putovanje od nas samih, i ti ćeš iskoristiti ovo vrijeme testiranja za naše dobro.

“Pa ipak, on dobro zna put kojim kročim! Neka me kuša: čist k’o zlato ću izići!” Job 23,10

Hvala Ti, Gospodine, što pobjeđuješ nad svakom nevoljom i preprekom. Hvala što si nadvladao grijeh, smrt i svako zlo s kojim se danas suočavamo. I zbog tebe, i mi pobjeđujemo. I mi možemo imati pobjedu, i možemo hodati snažni u tvom prisustvu.

“To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!” Ivan 16,33

Hvala Ti, Gospodine, što si Ti naš Otkupitelj, i što naša bol nije uzaludna. Hvala što možemo biti sigurni da će sve stvari, ne neke, već sve, biti za naše dobro, jer te volimo i pozvani smo shodno Tvojoj svrsi.

“Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.” Rimljanima 8,28

Hvala Ti, Gospodine, što u nama stvaraš ustrajnost kroz teške situacije. Ti jačaš naše duhovne mišiće. Približavamo se danas tebi, i bez obzira kroz što prolazimo, biramo radost. 

“Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću.” Jakovljeva 1,2-3

Gospodine, hvala Ti što je naša utjeha obilna kroz Krista. Ništa na ovom svijetu nam ne može donijeti utjehu i mir koju samo Ti možeš ponuditi. Hvala ti što razumiješ naše kušnje, i što se brineš. Kroz našu borbu i bol, pomozi nam da budemo sud kroz koji ćeš donijeti utjehu i snagu i drugima koji su u boli.

“On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog. Jer kao što su obilate patnje Kristove u nama, tako je po Kristu obilata i utjeha naša.” 2. Korinćanima 1,4-5

Hvala Ti, Gospodine, što se kroz svaku slabost i poteškoću Tvoja snaga pokazuje u našim životima. Mi to ne možemo sami proizvesti. Ali Ti možeš, kroz nas. Tvoja snaga je moćna u nama, ti si naš Pomagač i Snaga. Sve je moguće Tebi.

“Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje. Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova. Zato uživam u slabostima, uvredama, poteškoćama, progonstvima, tjeskobama poradi Krista. Jer kad sam slab, onda sam jak.” 2. Korinćanima 12,9-10

Gospodine, hvala Ti što kroz ovu kušnju ti koristiš naš život i okolnosti da ostaviš trag na ovom svijetu. Privuci nas bliže sebi. Neka mnogi znaju tvoje Veliko ime. Neka čuju za Tvoja djela i čuda tvoje vjernosti. Danas opet odlučujemo usredotočiti naš pogled, ne na probleme koji nas okruži, već samo na Tebe.

“Zato ne malakšemo. Naprotiv, ako se naš izvanjski čovjek i raspada, nutarnji se iz dana u dan obnavlja. Ta ova malenkost naše časovite nevolje donosi nam obilato, sve obilatije, breme vječne slave jer nama nije do vidljivog nego do nevidljivog: ta vidljivo je privremeno, a nevidljivo – vječno.” 2. Korinćanima 4,16-18

Slavimo Te Bože, jer ideš pred nama Te nas štitiš pozadi. Hodaš pored nas i učvršćuješ naše korake. Ti si naš Zaštitnik i Obrana. Nikad se ne moramo bojati da ćemo ostati sami, hvala Ti za tvoju moćnu Prisutnost koja nas okružuje. Vraćamo naš fokus na tebe danas, i hvala unaprijed za ono što ćeš učiniti.

“Jer nećete izići u hitnji, niti ćete ići bježeći, jer će vam prethodnica biti Jahve, a zalaznica Bog Izraelov!” Izaija 52,12

Volimo te, trebamo te, odabiremo da danas i svakog dana gledamo na tebe …

U Isusovo ime, Amen.

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Ibelieve.com