TikTok: pandemija 2022. godine

TikTok pandemija vlada svijetom posljednjih nekoliko godina, a 2022. godine je najviše uznapredovala.

Provodimo sate na TikToku, na novoj, stabilnijoj verziji Vine aplikacije, koja dopušta korisnicima beskonačno prelistavanje preko video-isječaka ili ”Reelsa”, koji mogu trajati između 5 i 15 sekundi.

U osnovi, radi se o aplikaciji za ”brzo upoznavanje”, dok u isto vrijeme aplikacija bilježi sadržaj kojeg ste preskočili i onaj sadržaj kojeg ste pregledavali, kako bi odredila s kakvim ćete sadržajem ići na ”drugi sastanak”, odnosno kakav ćete sadržaj dobivati.

No u stvari, to su samo kratki videozapisi, no odnosimo se prema njima kao prema ljudima: povezali smo naš identitet s trendovima, koje društveni mediji stavljaju ispred nas. To je opasan, vrlo opasan teritorij, to uzima danak na naše umove, tijela i duh.

Gubimo dragocjene sate sna, jer su video-isječci ”predobri” da bismo ih prepustili. Pronalazim recepte, savjete za ljubavne odnose, humor i puno toga ostaloga. No što je s negativnim stranama tih videozapisa od 15 sekundi? Opušta li vas TikTok zaista, nakon dugog, napornog dana?

Nakon svega, platforma je puna ”normalnih” ljudi, koji žele i drugima pokazati koliko su ”normalni”, dok u isto vrijeme dobivaju ogroman novac za prikazivanje njihovih estetski savršenih života. Kako se ta ”normalnost” odnosi na prosječnu osobu, koja ne živi onako kako žive osobe koje snimaju te videozapise?

Ukratko, ti sadržaji dehumaniziraju naše odnose, ciljeve i moralna načela. Ti sadržaji žele trenutne odgovore, ispunjenje i veličanje; no nikada ga ne pronalaze. TikTok vam nikada neće odati svoju okrutno ovisničku tajnu, no ja hoću.

Nemogući standardi u vezi odnosa

Jedan od mojih omiljenih tonova na TikToku glasi: „Kažu da, nakon što sretneš svoju pravu ljubav, vrijeme staje.“ Kada sam ja upoznala ljubav svoga života, natjerala sam ga da me ”lovi” tri mjeseca, a nakon toga sam ga pogledala izravno u oči i rekla sam mu: „Ne želim ljubavnu vezu, jer se selim nakon šest mjeseci.“ Jadan tip, proveo je toliko vremena kako bi me uvjerio da mu dam šansu. Sada, gotovo devet mjeseci kasnije, živim oko 1.120 kilometara i mi razgovaramo o vjenčanom prstenju.

Stoga ne, gospodine TikTok, ponekad se ne dogodi da vrijeme ”samo stane”. No objavom ovakvih stvari, ne uvjeravamo li djevojčice, koje su odgajane na temelju bajki Pepeljuge, da ako se svijet nije zaustavio, to znači da nisu pronašli svoje prinčeve? Da sam i sama živjela po tim pravilima, propustila bih muškarca, čija je ljubav prema meni osnažila moj odnos s Kristom, zbog razumijevanja, strpljenja, milosrđa i bezuvjetne žrtve koju mi je prikazao, koje su tako dobro zrcalile ono što Otac čini za mene. Ne bih se smijala njegovim šalama tako snažno da me želudac zaboli. Ne bih doživjela da Božji čovjek iscjeljuje u meni dijelove, koje on nije oštetio.

VIDI OVO: Je li TikTok opasan za djecu?

Nemogući ciljevi karijere

Moja druga omiljena tema TikToka glasi: ”Milijunaš do 29. godine”. Ne mogu vam opisati koliko puno napada panike sam doživjela, jer Tiffany na TikToku sada posjeduje tri posla, a ima 25 godina i bit će u mirovini u 32. godini. U isto vrijeme, evo mene, u 22. godini, ne posjedujem posao niti neke upečatljive karijerne titlove, jedem ostatke hrane svakoga dana, nemam energije za kuhanje večere i osjećam krivnju kada si ugodim tako što si kupim kavu u Starbucksu za 5 dolara.

No evo jednostavne, teške i ponešto ružne istine: vi niste Tiffany. Planove koje Bog ima za Tiffany nema i za vas. Ono što je najbolje za Tiffany, razlog zbog kojeg je Bog postavio Tiffany na poziciju na koju jest, možda ne bi bila najbolja pozicija za vas. 15-sekundni video-isječak može ponuditi prolazno zadovoljstvo, no to nas ne sprječava u okrivljavanju samih sebe za neuspjehe u našim vlastitim životima. Točnije i sama sam počela istraživati na internetu, koji poslovi donose najviše novca. Molim? Zar ću zasnivati svoju karijeru isključivo na novcu, a ne na onome za što me Bog stvorio?

Nemoguća rješenja za probleme

Naposljetku, razgovarajmo o trendu “Nisam mogla prijeći preko toga”, trendu koji obožava najsmješnije, bezobrazne načine na koje možemo uzvratiti onima koji su nas povrijedili, osobito u romantičnim vezama. Kao prvo, dušo, taj čovjek je smeće, i vjerojatno je to zaslužio, ali ti nisi smeće. Ti si kćer Boga, koji pokazuje neograničenu milost svojoj djeci, čak i onoj djeci koja pogriješe i povrijede vas. Dopustite mi da vam kažem iz svog osobnog iskustva da Bog ozbiljno shvaća slomljena srca svoje djece. Bog vas ne želi ostaviti i ne želi prepustiti da vas prevari još jedna laž ili nalet tuge.

Vidite, kada sam i sama doživjela bol u srcu prije dosta godina, samo sam otišla. Tiho sam otišla i nisam uzrokovala probleme. No ono što je važno jest da je Bog bio sa mnom u pogledu tog dečka. Možda nećete uvijek vidjeti kako se Bog osvećuje. Točnije, možda ih nećete vidjeti onako kako vi to želite. No vjerujte da će Bog vratiti ono što treba vratiti; bez vas, u preuzimanju uloge suca.

Dakle, ako danas želite malo stvarnosti: svijet će se vrtjeti čak i kada upoznate ljubav svog života. Sumnjam da će itko igdje svirati elegantnu violinu ili prikazivati vatromet zbog toga. Živite svoje 20-e u stanu, jedući ostatke hrane i pitajući se kako ćete stići do kuće iz snova do 35-te; ovo teško razdoblje služi za izgradnju vaše osobnosti i povjerenja u Gospodina. Često, Bog postaje naš Skrbnik tek kada smo na mjestu koje nam samo On može dati. Uz to draga, pokazujte milost. To je najbolja osveta koju možete poduzeti. Pokažite mu kako on nema privilegiju da vas uništi.

Temeljite svoj život na Kristu, a ne na TikToku.

Autorica: Olivia Lauren; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!