Što je Pepelnica (Čista srijeda)?

Pepelnica (Čista srijeda) je kršćanski spomendan koji označava početak korizme, četrdesetodnevnog razdoblja pokore i priprave za Uskrs.

Ovaj spomendan obilježava se u srijedu, četrdeset dana prije Uskrsa, a naziv je dobio po obredu pepeljenja koji se obavlja tog dana.

Pepelnica označava početak korizme, koja traje četrdeset dana i simbolizira Isusovo vrijeme provedeno u pustinji, gdje je postio i molio se prije nego što je krenuo u svoju javnu službu.

Tijekom korizme vjernici su pozvani na pokoru i odricanje od nekih užitaka kako bi se duhovno pripremili za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Pepelnica – obred pepeljenja

Obred pepeljenja je jedan od glavnih obilježja Pepelnice. Vjernici se okupljaju u crkvama gdje se pepeljenje obavlja.

Svećenik na čelo vjernika nacrta pepeo u obliku križa, govoreći pritom riječi “Sjeti se čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“.

Ovaj obred pepeljenja se uglavnom održava u Katoličkoj crkvi i u nekim tradicionalnim protestantskim crkvama kao što su Anglikanska, Luteranska i Reformirana crkva.

Pepel je simbol prolaznosti i podsjeća nas na važnost življenja u skladu s kršćanskim vrijednostima.

VIDI OVO: Molitva za vrijeme korizme

Prigoda za razmišljanje o životu

Uz obred pepeljenja, Pepelnica je također prigoda za razmišljanje o smislu života, odnosu s Isusom i duhovnom napretku.

Vjernici su pozvani na razmišljanje o svojim grijesima i propustima, kao i na razmatranje načina kako se poboljšati i postati boljim ljudima.

Korizma također pruža priliku za razmišljanje o važnosti odricanja od materijalnih stvari i usredotočenja na duhovne vrijednosti objavljene u Bibliji.

Pepelnica je podsjetnik da smo svi smrtni

Pepelnica nije samo važan kršćanski spomendan, već i podsjetnik na to da smo svi smrtni i da na ovom svijetu nismo vječni.

Stoga je važno živjeti život u skladu s kršćanskim vrijednostima, kajući se za svoje grijehe i nastojeći biti bolji ljudi.

U nekim dijelovima svijeta, Pepelnica se obilježava i izvan kršćanskih zajednica. Ova tradicija se održava kao znak poštovanja prema kršćanskim običajima, iako se sama ceremonija pepeljenja ne obavlja.

Ukratko, Pepelnica (cista srijeda) je kršćanski spomendan koji označava početak korizme, četrdesetodnevnog razdoblja priprave za Uskrs.

NAJNOVIJE!