5 karakteristika snažne molitve

Ovo su pet karakteristika djelotvorne i snažne molitve.

Čista savjest

David je znao da kad bi čuvao grijeh u svome srcu, Bog ne bi uslišio njegove molitve (Ps 66,18). Stoga, mi moramo Bogu s molitvom dolaziti čiste savjesti (Jak 5,16). Ne možemo sakriti ono što On već zna. David je upitao: „Tko će uzići na goru Jahvinu, tko će sajati na svetom mjestu Njegovu? Onaj u koga su ruke čiste i srce nedužno: duša mu se ne predaje ispraznosti, i ne kune se varavo.“ (Ps 24,3-4).

Proslavljanje Boga

Božje djelo slavi Boga, i očigledno je da: „Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku Njegovih.“ (Ps 19,1). Pa, ako djelo objavljuje Božju slavu, smijemo li mi činiti manje od toga? Bog kaže:  „..svoje slave drugom ne dam, niti časti svoje kipovima.“ (Iz 42,8) što još čitamo i u Iz 48, 11: „Slave svoje drugome ne dam.“  To znači da On neće svoju slavu dijeliti sa mnom, i ako pokušam Boga lišiti Njegove slave, onda ne uspijevam činiti ono za što sam stvoren i ono što čak i samo djelo čini.

Božja volja i Riječ

U tzv.molitvi Oče naš, Isus učenicima kaže da mole za Božju volju koja je već izvršena na Nebu, da tako bude izvršena i na zemlji (Mt 6,10). Vjerujete li i da je Božja volja već izvršena na Nebu? Ja bih rekao da jest – 100%. Što se zemaljskog života, mi trebamo moliti da Njegova volja bude izvršena ovdje i da našu volju uskladi sa svojom voljom i sa svojom Riječju.

Slava i zahvalnost

Prije se vjerovalo da Bog prebiva u Svetištu izraelskog naroda (Ps 22,3) pa zašto onda ne bi prebivao i u našem? Ako slavimo Boga, dajemo mu ono što zaslužuje.  Ako zahvaljujemo Bogu, također mu dajemo ono što zaslužuje.  Nije ni čudo što jedan psalmist piše: „Nek slave ime Tvoje veliko i strašno: ono je sveto!“ (Ps 99,3).

Velika poniznost

Bog se protivi onima koji su ohola srca i milost iskazuje samo poniznima (Jak 4,6). Stoga, prilazeći prijestolju milosti, moleći u ime Isusovo i na Njegovu slavu, mi moramo doći ponizno i u pokajničkom duhu. Bog uzdiže one ponizne, a za one koji se sami uzdižu postoji samo jedan put, koji zasigurno nije prema gore! Obraćajući se Bogu na dubok, svet, smjeran i pun poštovanja način, postajemo bliži Njemu budući da je On najbliži onima koji su sami maleni u svojim očima.

Zaključak

Molitva je „težak posao“; barem za mene. Dobijem sve vrste ognjenih strijela od strane neprijatelja, ali znam da moram imati čistu savjest, da moram objavljivati Božju slavu, da moram svoju volju usklađivati s Božjom; da Ga moram svakodnevno slaviti i zahvaljivati Mu i da moram biti ponizan prije nego pristupim nebeskom prijestolju. Samo je tada sve moguće, zbog našeg Posrednika, našeg Najvećeg Svećenika, Isusa Krista.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!