9 stvari kojih se trebate sjetiti kada vas drugi kršćanin razočara

Možda je to vaš pastor ili mentor. Možda je netko sa satova proučavanja Biblije. Možda je poznati kršćanin u vijestima.

Sagriješili su. Rekli su da vjeruju u jedno, a živjeli kao da vjeruju u nešto sasvim drugo. Njihov život je kompliciraniji nego što ste mogli zamisliti, i osjećate se razočarano, ljuto, zbunjeno, tužno …

Kako bismo se trebali osjećati kada drugi kršćanin propusti Božji znak? Kako se možemo nositi s kaosom koji nastaje zbog grijeha drugih? Što bismo trebali reći (bismo li uopće trebali nešto reći)?

Slijede devet stvari koje bi trebali imati na umu kada vas drugi kršćanin razočara.

1. Svi su sagriješili.

Rimljanima 3,23 je podsjetnik koji nam je svima potreban s vremena na vrijeme: “Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja”

Svi su sagriješili. Svi do jednoga.

Činjenica da je svaka osoba na zemlji grješnik u očajnoj potrebi za Spasiteljem, nikada nas ne prestaje iznenađivati, ali je i stalan podsjetnik koliko nam je očajno potrebna milost.

2. Razotkriveni grijeh je dobra stvar.

Efežanima 5,11-14 govori: “A nemajte udjela u jalovim djelima tame, nego ih dapače raskrinkavajte, jer što potajno čine, sramota je i govoriti. A sve što se raskrinka, pod svjetlošću postaje sjajno; što je pak sjajno, svjetlost je. Zato veli: Probudi se, ti što spavaš, ustani od mrtvih i zasvijetlit će ti Krist ”

Iako bolno, dar je kada grijeh dođe na svjetlost dana. Isus je svjetlo svijeta (Ivan 8,12). Poziva nas živjeti kao grad na gori koji svijetli (Matej 5,14-16). Ne bismo trebali dijelove naših života držati u tami. Kada Bog razotkrije mračne dijelove iz života ili srca osobe, to je čin milosti i prilika za nas da mu zahvalimo na Njegovoj ekstravagantnoj milosti.

3. Križ je izgrađen za teška bremena.

“On koji u tijelu svom grijehe naše ponese na drvo da umrijevši grijesima pravednosti živimo; on čijom se modricom izliječiste.” 1. Petrova 2,24

S vremena na vrijeme, potreban nam je podsjetnik o tome što nas čini kršćanima. Ne to što imamo savršene živote. Ne to što slušamo pravu kršćansku glazbu ili govorimo “ne” određenim knjigama ili filmovima. Mi smo kršćani jer smo položili našu vjeru u Isusa i Njegovo otkupljujuće djelo na križu. Okrutnost križa je potrebna zbog našeg grijeha. Isus nije morao duže visjeti na križu zbog vašeg pastora nego zbog vas. Križ je dovoljno velik da ponese svaki grijeh, “veliki” ili “mali”. Ne postoji nijedan grijeh koji križ ne može podnijeti.

4. Govorite istinu (u ljubavi).

“Da više ne budemo nejačad kojom se valovi poigravaju i koje goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi. Nego, istinujući u ljubavi da poradimo te sve uzraste u Njega, koji je Glava, Krist.” Efežanima 4,14-15

Božja namjera nije da živimo život u stalnom prepiranju. Trebali bismo štiti i čuvati jedno drugo govoreći istinu u ljubavi.

Jednom sam čula jednu osobu koja je rekla: “Što god značilo “govoriti istinu u ljubavi”, to znači da govorimo istinu.” Što je istina? Ivan 17,17 kaže: “Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina.”

Moramo podsjetiti jedno drugo što Božja Riječ često govori. To nije isto što i klevetanje nekog na svom Facebook zidu ili Twitteru. Što me dovodi do broja 5.

5. Tračanje o grješnicima je grijeh.

Rimljanima 1,29 nabraja tračanje među ubojicama, svađalicama, mrziteljima Boga itd. Efežanima 4,29 kaže da ako to što ćete reći ne izgrađuje, nemojte ni govoriti.

Titu 3,2 nas hrabri: “nikoga ne pogrđuju, da budu neratoborni, popustljivi, da očituju svaku blagost prema svim ljudima.”

Govorenje drugim ljudima o grijesima nekog trećeg ne doprinosi obnavljanju njihovog odnosa s Bogom ili drugima.

6. Pazite na sindrom “brvna”.

Matej 7,3-5 govori: “Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: ‘De da ti izvadim trun iz oka’, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova! ”

Kada na grijehe drugih ljudi odgovaramo s osjećajima samopravednosti ili gađenja, to je kao da se brinemo za malu strugotinu u oku prijatelja, dok ogromno deblo viri iz našeg. Naš grijeh nas zasljepljuje da ne vidimo što je u nama, ali zato postajemo vrlo obazrivi na prijestupe drugih.

Iako nas Biblija uči da u ljubavi podsjećamo jedni druge kako nas Bog poziva da živimo, to nije naša prva misija. Mora nas brinuti grijeh u našem životu.

Kada vidite utjecaj grijeha u životu drugih, iskoristite priliku da preispitate svoj život. Ponovite molitvu kralja Davida, i tražite od Gospodina da iskorijeni grijeh iz vašeg srca.

“Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim!” Psalam 139,23-24

7. Oprostite, ali doista.

Kada se dogodila pucnjava u Charelstonu 2015, USA Today je objavio članak u kojem je ovo pisalo:

“Kada su kršćani u vijestima, obično je zato što su učinili nešto loše – prešli su na pogrešnu stranu kulturološkog rata ili su prevarili svoju ženu, ili nešto gore. Ono što svijet rijetko kada uspije vidjeti je moćna milost koja dolazi od duboke vjere zasnovanoj na uvjerenju da smo svi grešnici u potrebi za oproštenjem.”

U članku se u nastavku govori o čovjeku čija su žena i kćer brutalno ubijene. Kada je pitao što bi rekao ubojici da mu je dana prilika, rekao je: “Rekao bih mu da mu opraštam. I ako bi me poljubio u obraz, uzvratio bi mu poljubac.”

Ovo su grafičke slike oproštenja. Oproštenje nekad toliko djeluje teško da želimo pobjeći u suprotnom pravcu. Ali nas Biblija podsjeća da možemo oprostiti jer je i nama toliko toga oprošteno.

“Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.” Efežanima 4,32

8. Svijet gleda.

Članak citiran iznad je dokaz da nas svijet gleda. Da, gledaju kada posrnemo, ali također gledaju kada na grijeh odgovorimo kako je Bog pozvao.

“Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.” Djela 1,8

Mi smo bilboard koji Bog koristi do govori svijetu o sebi. Koju priču vi govorite svojom reakcijom na grijeh u svom i tuđem životu?

9. Molitva je oružje koje djeluje.

Kada netko zgriješi, želimo učiniti nešto. Bog nam je dao dvostruki plan napada.

“Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova.” Jakovljeva 5,16

Prvo, idite u rat sa svojim grijehom.

Drugo, molite za druge.

Ako se netko u vašem svijetu uhvatiti u mrežu grijeha, molite se kao ludi za njih. Toliko je prosto.

Horizont

Kao kršćani, nastavljat ćemo razočaravati jedni druge. Griješit ćemo javno i tajno. Iskomplicirat ćemo naše živote i povrijediti druge. Podbacit ćemo u mjerilu svetosti kojeg je Bog postavio pred nas. To je oblak, ali postoji i horizont.

Isus je umro za grešnike.

“A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije.” (Rimljanima 5,8)

Svaki grijeh nas podsjeća na našu veliku potrebu i Njegovu veliku žrtvu. Kako biste vi mogli odreagirati prema drugima u svjetlu ove potresne istine?

Autorica: Erin Davis; Prijevod: Ivana R.; Izvor: LiesYoungWomenBelieve.com

NAJNOVIJE!