Bog će uvijek osigurati izlaz iz kušnji: Kakav je to ”put izlaza”?

Prva Korinćanima 10,13 nam obećava da će Bog uvijek osigurati izlaz iz kušnji. Kakav je to ’put izlaza’? Bolje pitanje bi moglo biti: Tko je put izlaza?

Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati. (1. Korinćanima 10,13)

Prva Korinćanima 10,13 nam obećava da će Bog uvijek osigurati izlaz iz kušnji. Kakav je to ’put izlaza’? Bolje pitanje bi moglo biti: Tko je put izlaza?

Josipov život je divna studija o tome kako izbjeći kušnju. Tijekom svog života bio je kušan, no nadvladao je. Najslikovitija kušnja došla je dok je radio za Potifara. Poslije nekog vremena Potifarova je žena pokazala naklonost prema Josipu i jednoga mu je dana predložila: ”Dođi i legni sa mnom.” Ovo nije bila samo seksualna kušnja, već najlogičnija stvar koju je mogao učiniti. Učiniti bilo što drugo značilo bi svršetak karijere.

PROČITAJTE: 3 stvari koje niste znali o biblijskom Josipu

Da ju je samo htio usrećiti, učinio bi to. Da je Josip razmišljao samo o svom vlastitom položaju i životu, mogao je popustiti. On je zacijelo morao biti svjestan posljedica odbijanja Potifarove žene. A ipak, nije pao.

Josip je rekao Potifarovoj ženi: ”Kako mogu zgriješiti protiv Boga i učiniti takvu zlu stvar?” Josip je živio u strahu Gospodnjem. Izbjegao je kušnju jer je razmišljao o Božjoj reakciji na situaciju.

Ako samo brinemo hoće li nas uhvatiti ili što će drugi misliti, ako samo razmišljamo o svojim potrebama, svojim pravima, svojom željama, svojoj patnji ili bilo čemu drugom osim Božjega srca, nećemo pobjeći od kušnje. Moramo živjeti u strahu Gospodnjem. Razmišljati o Božjem srcu. Tražiti strah Gospodnji koji, prema Izrekama, znači ”mrziti zlo” (Izr 8,13).

Isus nas je učio da redovito molimo: ”Ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla…” Dok Bog vodi naše živote, On nam može pomoći da izbjegnemo teške kušnje.

Autor: Dean Sherman; iz knjige ”Duhovna borba” (Bogoslovni institut Zagreb)

NAJNOVIJE!