Zašto Bog skriva Svoju volju od vas?

Što je Božja volja za vas? Da postanete više poput Isusa i da mnogi drugi postanu što sličniji Njemu.

Prije nekog vremena, vjerska organizacija Oxfam pokrenula je određen broj reklama u kojima je koristila poznatu izreku:

„Dajte čovjeku ribu i on će se njome hraniti samo jedan dan. Ali, dajte mu načine kako da uhvati svoju vlastitu ribu i on će biti u mogućnosti hraniti sebe i svoju obitelj cijeli život“.

Pravilo je jasno i barem na površini, neodoljivo. Ono se često koristi kao opisivanje razlike između pomoći i razvoja. Jedan daje ono što je u tom trenutku potrebno, drugi traži načine kako da osigura sredstva za samoodržavanje. Postoji važna usporedba između ovoga i kršćanskog života.

Božja volja za vas

Poslanica Hebrejima nas podsjeća da je u razdoblju Starog zavjeta Bog govorio ”mnogo puta na mnoge načine”. (Hebrejima 1, 1) Tu ne mislimo samo o prorocima koji su izravno dobili riječ od Boga, već i o anđelima koji su se pojavljivali s božanskim vodstvom, snovima i čak osobnim porukama koje su se pojavljivale na zidu kako bi se objavilo ono što se tek treba dogoditi. (Daniel 5, 5)

PROČITAJTE: Kako mogu znati što je Božja volja za moj život?

Kada gledamo na takva vremena, možemo lako postati malo zavidni. Tko od nas ne bi želio da nam naši vlastiti anđeli kažu koji je najbolji smjer za život ili viziju kako bismo znali kakva je Božja volja za nas? Bez takvih izravnih otkrivenja, može biti teško razlikovati što od nas Bog želi da činimo.

No, kada razmišljamo na takav način, možda zapravo tražimo manje umjesto da tražimo više.

Novi zavjet je prebogat proučavanjima o Božjoj volji. Ona postoji ondje. Ona je jasna. No, često puta nije toliko određena kao što bismo to željeli. U jednoj prilici Pavao piše: „Ovo je volja Božja, vaše posvećenje, da se suzdržite od seksualnog nemorala“. (1. Solunjanima 4, 3)

To je sve lijepo i dobro, no koji posao bih trebao odabrati? Bih li se trebao preseliti iduće godine? Trebam li se oženiti? Što je sa svim onim manjim odlukama s kojima se susrećemo svakodnevno?

Kako pronalazimo Njegovu volju

Bog nam nije dao čarobnu kuglu. To se može činiti frustrirajuće. No, dao nam je nešto puno bolje:

Ne izjednačujte se s ovim svijetom, nego se promijenite obnovljenjem mišljenja svojega, da kušate, što je volja Božja, što je dobro, ugodno i savršeno“. (Rimljanima 12, 2)

Ovo je naš odnos s Božjom voljom; ne da on svakodnevno šalje električne poruke onoga što bismo trebali činiti svakog a dana, već da On postupno obnavlja naše umove, mijenja način kako radimo, daje nam kapacitet za razlikovanje Njegove volje bez izravnih brifinga svakog trenutka.

PROČITAJTE: Tri savjeta kako prepoznati je li ono što planirate Božja volja ili vaša volja

Ovo je jako dostojanstveno. Bog nam ne govori o čemu trebamo razmišljati svakog trenutka, već kako da razmišljamo. On nam rijetko kada govori kakve odluke trebamo donijeti, već nas uči kako da donesemo odluke.

Ono što je Bogu cilj

Postoji nekoliko primjera u Novome zavjetu. Već smo vidjeli što je Pavao rekao Solunjanima. Božja volja jest da budemo posvećeni; da u sve većoj mjeri sve više i više postajemo onakvi kakav je On: sveti. (1. Petrova 1, 15) Značajna komponenta toga jest otpor prema svom seksualnom nemoralu. Svako pomicanje prema seksualnom grijehu (mentalan ili tjelesni grijeh) je izravno suprotstavljanje Božjoj volji. Kako razabiremo Božju Riječ, tako bolje razumijemo kakav je On i što On voli.

Uzmite Rimljanima 8, 29: „Jer koje naprijed poznade, one i predodredi, da budu jednaki obličju Sina njegova, da on bude prvorođeni među mnogom braćom“. Što je Božja volja za vas? Da postanete više poput Isusa i da mnogi drugi postanu isto nalik Njemu. Sve što nas vodi prema tome je Božja volja.

PROČITAJTE: Bog ima plan za tvoj život

Par koji poznajem prije nekoliko godina je otišao u mirovinu i konačno su ispunili svoj san: posjedovati kuću pored mora. No, oni nisu uopće razmišljali o tome postoje li ondje zdrave, lokalne crkve. Njihova odluka ih je odvela daleko od glavnih načina koje Bog koristi kako bi svoj narod preoblikovao na sliku Krista i kako i druge privukao k sebi. Njihova crkva ih nije poslala van s tom svrhom. Oni nisu u konačnici razmišljali o Božjoj volji za njihove živote.

Dopustite da se okrenem prema sebi. Što da sam ovoga jutra nisam odvojio svoje vrijeme kako bih bio s Bogom i Njegovom Riječju? Biblija ne kaže da u sedam ujutro trebam sjediti na stolu s otvorenom Biblijom. Ona kaže da trebam postati više kao Krist. To se neće dogoditi bez nekog vremena na mojim koljenima i bez Njegove Riječi.

Preobraženi, ne samo obaviješteni

Stoga, Bog nam ne želi dati duhovni GPS: ”ovdje se okreni lijevo, nakon toga desno”. On nam daje atlas: ”ovo je tvoje odredište. Dođi ovdje, uz sva dostupna dobra sredstva”.

Ovo možda nije toliko jednostavno kao onda kada nam je jednostavno rečeno što činiti ili kamo ići, ali zasigurno daje veću nagradu. Bog nas uvježbava da ne trebamo anđele koji bi nam davali upute. On nam daje nešto puno više: povećanu sposobnost, po svome Duhu, koji živi u nama, da razmišljamo onako kako On razmišlja; da u naše umove bude instaliran Njegov, novi operacijski sustav. Ne samo da nam Bog daje ribu kada trebamo jesti, već nas uči kako da se sami hranimo.

PROČITAJTE: Molitva da se vrši Božja volja u tvome životu

Za vrijeme procesa učenja kako da ”sami sebe hranimo”, Božja volja često puta izgleda frustrirajuće nejasna i neodređena. Teškoća je dio dizajna. U tim trenucima, ponovno trebamo pogledati prema odredištu prema kojem smo krenuli, puno se moliti i pozorno razmišljati o tome kako doći ondje. Bog želi toliko puno više od toga da odredi svaki naš korak. On nam želi pomoći da se promijenimo. Ne samo da nas želi obavijestiti, Bog nas želi preobraziti.

Autor: Sam Allberry; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJE!