Vitamin D štiti od raka i kardiovaskularnih bolesti

Vitamin D treba biti sastavni dio iz mnogo razloga, a ujedno može pomoći pri prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti.

Unošenje vitamina D preko dodataka prehrani ne donosi iste rezultate u sprječavanju raka i kardiovaskularnih bolesti te ne pomaže baš puno sa stanjem oboljelih kada se uzima u visokim dozama, donose neka istraživanja.

Mediji su počeli pisati o rezultatima nekih od navedenih istraživanja koja su suprotnost liječničkim preporukama vitamina D kao lijeka „za sve”.

No, liječnik Joseph Mercola je u jednoj objavi odlučio ukazati na vrlo važne „rupe” u navedenim istraživanjima, prenosi Medical Daily

VIDI OVO: 8 znakova da vaše tijelo treba više vitamina D

Tijekom jednog istraživanja, sudionicima je dana dnevna doza od 2000 internacionalnih jedinica (IU) vitamina D3 i jedan gram omega-3 masne kiseline te su uspoređeni sa placebo skupinom zdravih sudionika. Istraživanje je pokazalo da sudionicima nije smanjena pojava raka i kardiovaskularnih bolesti.

Liječnik Mercola je ukazao na dva podatka tog istraživanja (American Academy of Cardiology, siječanj 2019). Doza od 2000 internacionalnih jedinica nije dovoljna kako bi se postigla količina vitamina D od 40ng/mL, koji je minimum za prevenciju bolesti.

Istraživanje je pokazalo da je potrebno unošenje 10 000 internacionalnih jedinica vitamina D na dan kako bi se dostigao idealan broj od 60-80 ng/mL. Istraživanje nije uzelo u obzir količinu vitamina D u krvi što je ispravan način za mjerenje učinkovitosti.

VIDI OVO: IZAĐITE NA SUNCE! 7 simptoma nedostatka D vitamina u tijelu

Liječnika Mercolu podržala je i GrassrootsHealth organizacija čini su stručnjaci rekli da, kada se bolesti razvrsta na kategorije, postoji 30 različitih rezultata.

Čak i sa dozom od 2000 univerzalnih jedinica, koja je vrlo mala, dolazi do 17% manje mogućnosti od smrti uzrokovane rakom. Kada se iz istraživanja izuzmu dvije naredne godine, onda se dolazi do broja od 25% manje mogućnosti od smrti uzrokovane rakom.

Organizacija je nabrojala sve stavke koje su ključne za točne rezultate: početnu točku i povećanje u količini vitamina D, količinu doza Vitamina D, intervale i razliku između D2 i D3.

NAJNOVIJE!