IZAĐITE NA SUNCE! 7 simptoma nedostatka D vitamina u tijelu

Vitamin D se još naziva i “vitamin sunca”! Ako vam nedostaje vitamina D u tijelu, imat ćete sljedeće simptome.

Vrlo je važan u održavanju koncentracije kalcija u tijelu, jača kosti i doprinosi zdravim zubima te jamči definirane mišiće.

Zbog nedostatka D vitamina imate prijelome kostiju

Tijelo prestaje graditi koštanu masu oko 30. godine života, a manjak vitamina D ubrzat će i pogoršati simptome osteoporoze, koja se obično javlja u trećoj životnoj dobi. Zbog toga ne iznenađuje što su osobe s manjkom vitamina D sklonije prijelomima kostiju nego one koje imaju odgovarajuće količine u tijelu.

Neodostatak D vitamina uzrokuje bol u kostima

Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može biti posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Za taj neugodni osjećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Sumnjate li na isto, vrijedi provjeriti pravo stanje koje će otkriti jednostavna krvna slika.

PROČITAJT: 8 znakova da vaše tijelo treba više vitamina D

Nedostatak D vitamina uzrokuje loše raspoloženje

Klinička depresija u većini slučajeva izravno je povezana i s nedostatkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak ovog vitamina utječe na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.

Pretjerano se znojite

Pretjerano znojenje ima brojne uzroke, a jedan od njih je i manjak ove važne tvari u ljudskom tijelu. Ako vam se lice “sjaji” od velike količine znoja koji lučite čak i kada vam je tijelo u mirovanju, nalazite se u umjereno ohlađenom okruženju, a tjelesna temperatura nije viša od 37 stupnjeva Celzijevih, razmislite o testu za otkrivanje manjka nedostatka vitamina D.

Nedostatak D vitamina uzrokuje slabost i umor

Osjećate li se umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmosatnog sna, možda patite od nedostatka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo željezo, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Za samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć dodataka prehrani koji sadrže i vitamin D, prenosi Klix.

NAJNOVIJE!