Koliko sna trebate ovisno o dobi? Opasnosti koje mnogi nisu svjesni

Koliko sna trebate ovisno o vašoj dobi? Spavate li dovoljno? Ako ste legli u 1:00 poslije ponoći te ustali u 6:00 ujutro, odgovor je NE. 

Dr. Zac Turner, stručnjak iz Australije, preporučuje oko sedam sati sna u danu. Tako ćete, sa samo dva dodatna sata spavanja u danu, godišnje odmoriti 730 sati više, a to može pomoći da se bolje nosite sa stresom i da vaš mozak radi učinkovitije.

“Ljudi kojima nedostaje sna pokazuju iste znakove kao alkoholičari. U mnogobrojnim primjerima se pokazalo da imaju problema s koncentracijom i pamćenjem”, kaže dr. Turner.

Manjak sna može utjecati na mentalno i tjelesno zdravlje

Posljedice nedovoljne količine sna mogu se negativno odraziti i na mentalno i na tjelesno zdravlje.

“Mogu dovesti do depresije i tjeskobe, poteškoća u međuljudskim odnosima, čak i do toga da izgubite posao”, ističe dr. Turner.

Preporuka većine stručnjaka je odspavati barem šest do devet sati u danu, a ako imate problema s uspavljivanjem, iskušajte neke trikove.

Na prvom mjestu, ugasite sve uređaje u svojoj spavaćoj sobi, primjerice mobitel, televizor, tablet i računalo te nastojte odlaziti u krevet i ustajati svakog dana u otprilike isto vrijeme. Prije spavanja ne jedite tešku hranu te izbjegavajte konzumaciju kofeina i zašećerenih sokova, prenosi Index.

Koliko sna trebate?

Evo koliko sna trebate ovisno o dobi, prema smjernicama Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije:

Bebe od 4 do 12 mjeseci – 12 do 16 sati
Djeca od godinu do dvije – 11 do 14 sati
Djeca od tri do pet godina – 10 do 13 sati
Djeca od šest do 12 godina – 9 do 12 sati
Tinejdžeri od 13. do 18. godine – 8 do 10 sati

Koliko dugo vi spavate?

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!