Spavanje u hladnoj sobi je bolje za zdravlje, tvrdi znanost

Spavanje u hladnoj sobi je puno zdravije od spavanja u zagrijanoj prostoriji. Donosimo razloga zbog kojih bi bilo dobro držati temparaturu u rasponu od 15-19 Celzijevih stupnjeva.

Ako ste vi i vaš bračni drug jedan od onih nebrojenih parova koji se svakodnevno svađaju oko temperature u prostoriji, onda je ovo članak za vas – tko god voli hladniju sobu za spavanje sada ima znanost u svom kutu.

Prema članku koji je napisao doktor Christopher Winter, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi bilo dobro držati sobu u rasponu od 15-19 Celzijevih stupnjeva dok spavate ili odmarate.

Spavanje u hladnoj sobi će poboljšati kvalitetu sna

Prema njegovom istraživanju, ako temperatura padne ispod ili se digne iznad navedenih brojeva velika je mogućnost da ćete se prevrtati u krevetu, neprestano se okretati i lošije spavati.

PROČITAJTE: 3 biblijska stiha koja će vas smiriti prije spavanja

Zašto? Jako je važno imati na umu da naša tijela imaju prirodan, 24-satni ciklus, u kojem naša temperatura bude na vrhuncu tijekom popodneva, a oko pet sati u jutro bude na najnižoj točki.

Većinom možemo zaspati kada naša temperatura počne padati tako da hladnija soba potiče brže i lakše usnivanje, a ujedno čete i bolje spavati.

Spavanje u sobi toplijoj od 21°C onemogućava proizvodnju melatonina

Istraživanje je pokazalo da su neki oblici nesanice uzrokovani lošom temperaturom tijela.

Ujedno ćete možda i mlađe izgledati jer spavanje u sobi toplijoj od 21°C onemogućava proizvodnju melatonina u tijelu.

PROČITAJTE: Evo što nikako ne smijete činiti prije spavanja

Liječnica Natasha Turner kaže da zdravi obrasci spavanja i predvidiv pad u temperaturi pomažu pri proizvodnji hormona rasta te smanjuju izlučivanje hormona stresa, što vam zapravo može pomoći izgubiti na težini.

Spavanje u hladnoj sobi može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa

Jedno je istraživanje pokazalo da se spavanjem u hladnijoj prostoriji čak može smanjiti vaš rizik od razvitka dijabetesa.

PROČITAJTE: Ako se borite s nesanicom, ova molitva vam može pomoći

Sudionici istraživanja su sagorijevali više kalorija dok su bili budni, a ujedno su udvostručili količinu dobre masti (smeđe masti) i tako dopustili tijelu da skladišti manje kalorija. Tijekom vremena, ta je kombinacija smanjila njihov rizik od razvitka metaboličkih bolesti.

To je to – smanjite temperaturu u spavaćoj sobi i pripremite se za jako dobar san.