Najveći znak mudrosti u životu vjernika

„A mudrost odozgor ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena. Plod se pak pravednosti u miru sije onima koji tvore mir“ (Jakovljeva 3,17-18). 

Milost je najveći znak mudrosti po Bibliji. Milost je davanje ljudima ono što trebaju, ne što zaslužuju.

Kako je tijekom pandemije u kućama više ljudi nego inače, možda primjećujete da postajete osjetljiviji. Možda ste brzi na jeziku kada treba naglasiti sve što nije u redu sa svijetom ili u vašem domu.

Možda se trzate na svaku grešku te se osjećate dužnima podsjetiti ljude što nije kako treba. Možda ste jednostavno previše izbirljivi u vezi svega i odlučni u tome da spominjete prošlost. 

Ovo je stresno razdoblje te je razumljivo što ćete osjećati kao da se trebate tako ponašati u određeno vrijeme. 

No ako želite zasaditi sjeme mira u vaše veze, onda nećete naglašavati pogreške drugih ljudi. Naučit ćete pustiti svoj ponos i odabrati staviti tuđe potrebe ispred svojih. To nije lako, čak i kad niste pod stresom! No znak je duhovne zrelosti kada naučite nešto previdjeti ili pustiti u cilju ostvarivanja zdrave veze. 

„A mudrost odozgor ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena“ (Jakov 3,17). 

VIDI OVO: Mudrost dolazi od Boga: Kako je primiti?

Milost, kaže Biblija, oznaka je mudrosti. Milost je davanje ljudima ono što trebaju, ne što zaslužuju. Kada netko posrne, vi ih ne sudite. Vi ih ohrabrujete. Milost je opraštanje i velikodušnost. Milost je ponašati se prema drugima kako se Bog ponaša prema vama. 

U Izrekama 17,9 piše: „Tko prikriva prijestup, traži ljubav, a tko glasinu širi, razgoni prijatelje.“

Carlu Barton, osnivačicu američkog Crvenog Križa, prijatelj je podsjetio na nešto posebno okrutno što joj je netko učinio prije nekoliko godina. Ona se ponašala kao da se toga ne sjeća, a prijatelj ju je pitao: „Zar se ne sjećaš?“ Njezin poznati odgovor glasio je: „Ne, jasno se sjećam da sam to zaboravila.“ 

Što vi zaboravljate iz ljubavi i mudrosti? Naglašavanje pogrešaka nije korisno. Milost je korisna i puna ljubavi. 

„Blaga je besjeda drvo života, a pakosna je rana duhu“ (Izreke 15,4). 

Riječi koje izgovarate čine razliku. Naučite otpustiti stvari iz prošlosti koje uzrokuju napetost u vašim sadašnjim vezama. Izgovarajte život osobama koje volite. 

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ida U.; Izvor: Pastorrick.com

NAJNOVIJE!