Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za petak, 27. listopada 2023. godine: Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete? (Luka 12, 54-59)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kad opazite da se oblak diže na zapadu, odmah kažete: ‘Kiša će!’ I bude tako. Kad zapuše južnjak, kažete: ‘Bit će vrućine!’ I bude. Licemjeri! Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?«
»Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo? Kad s protivnikom ideš glavaru, na putu sve uloži da ga se oslobodiš pa te ne odvuče k sucu. Sudac će te predati izvršitelju, a izvršitelj baciti u tamnicu. Kažem ti: nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.« (Luka 12, 54-59)

Evanđelje dana – komentar

Isus očekuje od svojih učenika da točno čitaju znakove vremena! Dok nam moderna tehnologija daje sve veću točnost u određivanju problematičnih oluja i potresa, čini se da našu sposobnost da uočimo duhovne probleme i spriječimo duhovnu katastrofu treba popraviti ili poboljšati. Koliko ste dobri u čitanju znakova? Ljudi Isusova vremena očekivali su da će dolazak Mesije biti popraćen izvanrednim znakovima i čudesima. Lažne su mesije davale velike tvrdnje kako bi privukle sljedbenike.

Isus je poznavao srca onih koji su ga došli iskušati. Više su se zanimali za znakove i nadnaravne pojave nego za Božju Riječ. Šimun je prorekao pri Isusovom rođenju da je on “postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – a i tebi [Isusovoj majci] će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca”(Luka 2, 34-35). Isus im nije dao nikakav znak osim sebe i konačnog dokaza svog božanstva – kada je uskrsnuo od mrtvih.

Ako tražimo Gospodina, možemo biti uvjereni da će nam dati sve što je potrebno da vršimo Njegovu volju. Najviše od svega, Gospodin nam jamči svoju prisutnost i obećanje da nas nikada neće napustiti.

PROČITAJTE: Što znači imati vjeru u Isusa Krista?

Isus je upotrijebio živopisnu ilustraciju kako bi ukazao na hitnost ispravnog odnosa s Bogom. Svatko od nas ima stalnu potrebu za Božjom ljubavlju i milosrđem. Njegovo svjetlo otkriva što je u našim srcima i Njegova nas milost oslobađa od ropstva grijeha. Božji poziv je hitan i Njegova milost je još dostupna. Jeste li spremni za Njegovu milost i djelovanje u vašem životu?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, promijeni moje srce i moj život da mogu u potpunosti živjeti za Tebe. Pomozi mi da izaberem ono što je ispravno i da se odvratim od svakog grijeha i od svake vezanosti za svjetovnost – koja me sprječava da Te ljubim i služim Ti cijelim srcem. Amen!