Abrahamovo krilo – što je to mjesto i gdje se nalazi?

Abrahamovo krilo se spominje u Lukinom evanđelju. Biblijski stihovi u Luki 16, 19-31 spominju Isusovu prispodobu o bogatašu i siromahu pod imenom Lazar.

Obojica su umrli; bogataš je otišao u vječnu muku, a Lazar ”je bio odnesen u Abrahamovo krilo”. (Luka 16, 22) Što je Abrahamovo krilo ili što su u ovom kontekstu, prema nekim prijevodima, Abrahamove grudi? 

Što je Abrahomovo krilo? 

Abrahamovo krilo ili Abrahamova strana je mjesto gdje Abraham sada prebiva, kaže jedno objašnjenje. Kada je Isus govorio o Abrahamu, On je svojim slušateljima davao najviši primjer osobe za koju će znati da je u raju.

U Mateju 22, 31-32, Isus je naučavao: „A što se tiče uskrsnuća mrtvih, zar niste čitali što vam reče Bog: Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije on Bog mrtvih, nego živih“! Isus je bio jasan po pitanju toga da je Abraham bio u raju s Bogom. To ako je netko s Abrahamom značilo je da je ta osoba u raju, piše Compellingtruth.org

Lazara su Abrahamovo krilo odnijeli anđeli

Lazara su, prema Isusovim riječima, u Abrahamovo krilo odnijeli anđeli. Anđeli su općenito spominjani u Bibliji kao bića koja su u Božjoj prisutnosti. S obzirom na to da su Lazara odnijeli anđeli do Abrahamove strane, krila ili grudi, ovdje se ponovno radi o tome da sintagma ”Abrahamovo krilo” znači da Lazar ide u raj. 

Abraham u priči jasno bilježi to da je Abrahamova strana bio dio njegovog idućeg života: „Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla“. (Luka 16, 25a) Na Zemlji, situacija je bila drugačija od onoga što ljudi prolaze u idućem životu. Abrahamovo krilo i li Abrahomova strana bilo je mjesto utjehe.

Rekao je: „Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš“. (Luka 16, 25b) Bogataš je sada bio u muci, odvojen od Boga. Gdje drugdje bi osoba mogla biti nakon smrti, ako ne u raju ili paklu? Biblija govori o tome da su raj i pakao jedina dva odredišta u životu nakon ovoga, što ukazuje na to da je značenje raja povezano sa sintagmom ”Abrahamovog krila”. 

Je li Abrahamovo krilo raj?

Ovakva promatranja objašnjavaju da se Abrahamovo krilo ili Abrahamova strana odnose na to da je osoba u raju. To bi tako jasno razumjeli originalni Isusovi slušatelji, židovski čitatelji evanđelja, što znači da je namijenjeno da na taj način ove stihove razumiju i današnji čitatelji. 

PROČITAJTE JOŠ: