NaslovnicaZanimljivostiŠto je Abrahamska obiteljska kuća? Ujedinjuju li se svjetske religije?

Što je Abrahamska obiteljska kuća? Ujedinjuju li se svjetske religije?

Abrahamska obiteljska kuća je multireligijsko mjesto otvoreno u veljači 2023. na otoku Saadiyat u Abu Dhabiju.

Na lokaciji se nalaze tri građevine: džamija, crkva i sinagoga. Svaka od ovih građevina izgrađena je jednake veličine kao i ostale, a sve su povezane vrtom. Namjera je da se tri svjetske religije povezane s Abrahamom – islam, kršćanstvo i judaizam – okupe kako bi učili jedni od drugih i slavili svoju zajedničku ljudskost.

Zašto “Abrahamska obiteljska kuća”?

Naziv Abrahamska obiteljska kuća prikladan je budući da kršćani, muslimani i židovi  smatraju Abrahama Božjim prorokom i, na određenoj razini, ocem svoje vjere.

Izgradnja Abrahamske obiteljske kuće inspirirana je Dokumentom o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot koji su 2019. godine potpisali papa Franjo i dr. Ahmed Al-Tayeb. Glavni cilj projekta je “težnja ka mirnom suživotu za generacije koje dolaze. Naš prostor služi za premošćivanje naše zajedničke ljudskosti kroz razmjenu znanja, kontinuirani dijalog i prakticiranje vjere” (piše na web stranici Abrahamic Family House). Naglasak je na suživotu, multikulturalnosti i različitosti.

U tekstu Dokumenta poziva se sve osobe koje “imaju vjeru u Boga i vjeru u ljudsko bratstvo da se ujedine i rade zajedno kako bi ovaj Dokument novim generacijama postao vodič prema kulturi uzajamnog poštovanja, svjesnih velike božanske milosti koja sva ljudska bića čini braćom i sestrama”. Ova se izjava često naziva Deklaracija iz Abu Dhabija, piše quovadiscroatia.com.

Raditi za mir i razumijevanje u svijetu je hvalevrijedno. Međutim, nije Abraham taj koji nas spaja; to je Isus. I Isus je iznio neke isključive tvrdnje: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.” (Ivan 14, 6). Isus, Knez mira, jedini je način da se pomirimo s Bogom i imamo pravi mir. Samo Isus spašava – ne Muhamed, ne židovska tradicija, ne tolerancija prema drugima.

I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti. (Djela 4, 12)

A mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. (1. Korinćanima 1, 23-24).

Izjednačavanje religija?

Kako navodi portal Quo Vadis Croatia, na početku Deklaracije, papa i šeik navode da “U ime Boga… usvajaju kulture dijaloga kao puta, zajedničke suradnje kao kodeksa ponašanja, uzajamnog razumijevanja kao metode i kriterija”. Upada li vam tu nešto u oči? Ako papa i šeik zajedno kažu da pišu “u ime Boga”, onda impliciraju da vjeruju u istog Boga i da njihov Bog ima isto ime. Ipak, katolici vjeruju da je “ime” Boga “Otac, Sin i Duh Sveti” (usp. Matej 28,19); tj. Sveto Trojstvo, učenje koje islam odlučno odbacuje. Katolici i muslimani daju zajedničku izjavu “u ime Boga”, sugerirajući da ne postoji temeljna razlika između dviju religija u pogledu “imena Boga”.

S obzirom na očite razlike, možda bi Abrahamska obiteljska kuća mogla biti misijsko polje za nanovo rođene kršćane da predstave evanđelje muslimanima i židovima, kao i nominalnim kršćanima. Ono čega se vjernici moraju čuvati je razvodnjavanje svoje vjere. Istina Evanđelja je jasna i nepromjenjiva, a kompromis s lažima je duhovno opasan.

Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom? Kakvu slogu Krist s Belijarom? Ili kakav dio vjernik s nevjernikom? (2. Korinćanima 6, 14-15)