NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeAdamu je dijagnosticirana rijetka bolest, no on je odlučio da neće živjeti...

Adamu je dijagnosticirana rijetka bolest, no on je odlučio da neće živjeti u patnji

Adamu Pearsonu je dijagnosticirana rijetka bolest koja je utjecala na izgled njegova lica, no on nije odlučio živjeti u patnji.

Adam Pearson britanski je glumac, voditelj i društveni aktivist kojemu je kao djetetu dijagnosticirana rijetka bolest neurofibromatoza. To je dramatično promijenilo Adamov izgled. Suočen s tom stigmom, nije odustao, već je odlučio svijetu ispričati o ovoj bolesti, a ujedno i graditi karijeru na filmu i televiziji.

Adam Pearson i njegov jednojajčani blizanac Neil rođeni su 6. siječnja 1985. Kad je Adam imao pet godina, slučajno je udario glavom. Kvrga koja je nastala nakon ozljede nije zarasla nego je ostala na glavi. Kasnije mu je dijagnosticirana rijetka kongenitalna bolest, neurofibromatoza tipa I, koja uzrokuje rast benignih tumora na živčanom tkivu i još se ne može liječiti.

U Adamovom slučaju, tumori su narasli na njegovom licu i trajno promijenili njegov izgled. Njegovom bratu blizancu Neilu također je dijagnosticirana neurofibromatoza, ali se kod njega manifestirala drugačije. Nije doživio nikakve promjene u svom izgledu, ali Adam kaže da Neil ima “užasno kratkoročno pamćenje”.

Suočio se s odbijanjem i maltretiranjem u školi

Bolest se razvila na vrhuncu Adamova djetinjstva. Zbog toga su dječaka u školi često zadirkivali, davali mu svakakve nadimke i žestoko ga ponižavali. Adam se osjećao kao pravi autsajder, ali nitko oko njega nije znao što učiniti u vezi s tim.

Pearson je jednom ispričao jedan od najbolnijih događaja koji su mu se dogodili u školi. Jedno od djece je reklo da ga učiteljica želi vidjeti na satu. Međutim, kada je Adam stigao tamo, nije ga čekala učiteljica, već skupina druge djece. “Otišao sam kući ispljuvan po svom sakou”, objasnio je. “To je bilo užasno.”

“Ujutro sam znao stajati ispred školskih vrata, duboko udahnuti i pustiti da se dogodi. Znao sam što me čeka. Bilo je to kontinuirano prozivanje.”

Međutim, Adam nije dopustio da godine maltretiranja utječu na njega, njegovo samopouzdanje ili njegovu budućnost. Čim se obeshrabrio i pomislio da su ga nasilnici pretukli, Adam se podsjetio da to nije nimalo produktivno i da je on jednostavno takav. Pearson je komentirao: “Za mene je to sve što sam ikada znao. To je uvelike dio mene. To bi bilo kao da pitate: ‘Zašto sam ovako visok?’”

Adam Pearson priča
Foto: Kino Lorber/vlasništvo Everett Collection

Svatko može ostvariti svoje snove, bez obzira na izgled

Nakon škole, Adam je diplomirao na Sveučilištu Brighton i radio u TV produkcijama za BBC i Channel 4. Tada mu se 2011. život okrenuo oštrim zaokretom. Dobio je poziv iz dobrotvorne udruge Changing Faces, rekavši da producenti traže nekoga tko će glumiti lik u njihovom filmu Under the Skin.

Adam je odgovorio na ponudu i glumio uz Scarlett Johansson. Ovo je bila dugo iščekivana prilika da pokaže svijetu da svatko može ostvariti svoje snove, bez obzira na izgled.

“Jedan od glavnih razloga za preuzimanje uloge bio je taj što je bila tako dirljiva i iskrena. Za mene je film o tome kako svijet izgleda bez znanja i bez predrasuda. Pretpostavljam da se radi o gledanju svijeta vanzemaljskim očima.”

Ova uloga nije bila jedina. Godine 2015. Adam se pojavio u dva kratka filma, Rodentia i Oddity . Potonji je osvojio nagradu Cheltenham Film Society za najbolji film. A 2019. Pearson je glumio Rosenthala u drami Chained for Life , uz Jess Weixler.

Adam je postao voditelj i dokumentarist

Adam je svoju glumačku karijeru vidio kao priliku da konačno izađe iz sjene. Na BBC-ju je predstavio nekoliko dokumentaraca o sebi i svom stanju te je glumio u epizodi dokumentarne serije Horizont. Epizoda se zvala My Amazing Twin i govorila je o Adamu i njegovom bratu Neilu. Godine 2016. Pearson je nominiran za nagradu Grierson kao britanski voditelj dokumentarca godine.

Adam je počeo raditi i kao voditelj. Vodio je prve epizode Ljepotice i zvijeri na Channel 4, gdje se također pojavio kao reporter u TV emisiji Trikovi ugostiteljskog zanata. Štoviše, Adam je postao redoviti gost radijskog programa The Bedtime Babble On koji se emitira na Spark Sunderlandu radnim danima u 22 sata.

Aktivno se bori protiv stigmatizacije osoba s tjelesnim abnormalnostima.

Foto: Wikimedia Commons

Do sada je imao oko 30 medicinskih zahvata

Adam se redovito liječi u bolnici od djetinjstva; do sada je imao oko 30 medicinskih zahvata koji su mu pomogli da se nosi s nekim od tumora. Prilikom jednog posjeta dječjoj bolnici Great Ormond Street u Londonu, vidio je poster za Changing Faces. Pomažu svima koji imaju ožiljke, ožiljke ili bolesti koje utječu na njihov izgled.

Pearson je odmah znao da se želi uključiti u dobrotvornu organizaciju i od tada je aktivno podržava. Volonteri su naučili Adama da zapamti da ako se netko loše ponaša prema njemu, “oni su ti koji imaju problem, a ne vi”. Također je Changing Faces pridonio da Pearson dobije svoju prvu ulogu. Tako se mogao afirmirati i postati vidljiv u društvu u kojem osobe s invaliditetom često provode svoje živote skrivajući se.

“Puno je straha oko nepoznatog. Ako mogu pokušati biti što je moguće normalniji i pokazati da se nema čega bojati — bilo na filmu ili iz dana u dan, idući iza ugla u kupovinu mlijeka — onda što više ljudi to vidi u širem društvu, manje je stigme. Ako samo sjedim kod kuće i tugujem, grlim psa i plačem, ništa se neće promijeniti.”

Pomolimo se za ovog hrabrog čovjeka da ga Bog blagoslovi i pomogne u svemu, a najviše od svega privede vjeri u Njega.