Tko je naveo Sotonu na grijeh?

Sotona je nekad bio najljepši i najvoljeniji Božji anđeo. Što se dogodilo da ga Bog protjera? Tko je naveo Sotonu na grijeh?

Kada je Bog stvorio svijet, kažu nam da ga je Bog pregledao i proglasio da je dobar (Postanak 1, 31). To znači da čak ni anđeoski svijet u to vrijeme nije imao zle anđele ili demone. Ali kada dođemo 3. poglavlja Postanka, otkrivamo da je Sotona u obliku zmije iskušavao Evu na grijeh. Stoga, negdje između događaja iz 1. i 3. poglavlja Postanka u anđeoskom se svijetu morala dogoditi pobuna. Mnogi su se anđeli okrenuli protiv Boga i postali zli. Ovu pobunu vodio je sam Sotona.

“Sine čovječji, zakukaj tužaljku nad tirskim kraljem. Reci mu: ‘Ovako govori Jahve Gospod: Gle, ti bješe uzor savršenstva, pun mudrosti i čudesno lijep! U Edenu, vrtu Božjem, ti življaše, resio te dragulj svaki, sard, topaz i dijamant, krizolit, oniks i jaspis, safir, smaragd i zlato. Načinjeni bjehu bubnjevi i frule, na dan ti rođenja bjehu pripravljeni. Postavih te kao raskriljena keruba zaštitnika: bio si na svetoj gori Božjoj, hodio si posred ognjena kamenja. Savršen bješe na putima svojim od dana svojega rođenja dok ti se u srcu ne zače opačina. Obilno trgujući, napuni se nasiljem i sagriješi. Zato te zbacih s gore Božje, istrgoh te, kerube zaštitniče, isred ognjenoga kamenja.'” (Ezekiel 28, 12-16)

Tko je naveo Sotonu na grijeh?

Nitko nije naveo Sotonu na grijeh. Zgriješio je svojom slobodnom voljom. Bog nije učinio ništa da Sotona učini išta loše. Svojevoljno je odlučio sagriješiti i pobuniti se protiv Boga.

Kako pade sa nebesa, Svjetlonošo, sine Zorin? Kako li si oboren na zemlju, ti, vladaru naroda? U svom si srcu govorio: “Uspet ću se na nebesa, povrh zvijezda Božjih prijesto ću sebi dići. Na zbornoj ću stolovati gori na krajnom sjeveru. Uzaći ću u visine oblačne, bit ću jednak Višnjemu.” (Izaija 14, 12-14)

Iz ovih stihova izgleda da je Sotona u sebi pronašao motivaciju za ponos i traženje onoga što pripada Bogu. Zbog svoje pobune protiv Boga, Sotona je sagriješio.

“Srce ti se uzoholi zbog ljepote tvoje, mudrost svoju odnemari zbog svojega blaga! Na zemlju te bacih i predah te zemaljskim kraljevima da te prezirno gledaju.” (Ezekiel 28, 17)

Novi zavjet također povezuje grijeh ponosa sa Sotonom.

… ne novoobraćenik da se ne bi uzoholio i pao pod osudu đavlovu. (1. Timoteju 3, 6)

Ponos je na vrhu popisa grijeha koje Bog mrzi.

Šest je stvari koje Gospod mrzi, a sedam ih je gnusoba njegovu biću: ohole oči, lažljiv jezik, ruke koje prolijevaju krv nevinu … (Izreke 6, 16-17)

Luciferovi sljedbenici

Kada je Sotona pao, nije pao sam. Biblija nam govori da je uzeo jednu trećinu anđela.

A rep mu povlači trećinu zvijezda nebeskih – i obori ih na zemlju. Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete. (Otkrivenje 12, 4)

Sotonini sljedbenici su pali anđeli ili demoni koji sada izvršavaju njegove naloge. Kao rezultat toga, Sotona je palo, ali moćno, duhovno biće s dobro organiziranom mrežom demonskih moći koje će mu pomoći da ostvari svoje svrhe. Te su svrhe, prema Isusu, “ukrasti, zaklati i ubiti” (Ivan 10, 10).

Ovo su loše vijesti. No, dobra vijest je da su dvije trećine anđela na našoj strani! Kao što je prorok Elizej rekao svom sluzi: “Ne boj se jer ih ima više s nama nego s njima” (2. Kraljevima 6, 16).

Kao vjernici, mi imamo još veću prednost od većine anđela na našoj strani: Isus Krist, koji je pobijedio Sotonu na križu Kalvarije, također je na našoj strani!

PROČITAJTE JOŠ: