ADHD poremećaj kod djece: Simptomi po kojima se može prepoznati

ADHD, odnosno poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću kod djece se često povezuje s pretjeranom razigranošću. I odrasli mogu patiti od njega, no simptomi su vidljivi od najranije dobi.

Taj poremećaj može utjecati na izvedbu djeteta u školi budući da uzrokuje probleme s koncentracijom. 

ADHD također može rezultirati hiperaktivnim ponašanjem. Rana dijagnoza ključna je za kontrolu simptoma ADHD-a kako bi dijete moglo voditi normalan život. 

Poremećaj se obično javlja prije djetetove sedme godine, no teško se dijagnosticira jer su simptomi slični ponašanju koje je uobičajeno za tu dob.

Više od 10 milijuna odraslih u svijetu boluje od nedostatka pozornosti ili hiperaktivnog poremećaja, a među njima su i neki najcjenjeniji sportaši, glumci te glazbenici. Također, smatra se da 3 do 10 posto školske djece ima neke simptome ADHD-a.

Neka djeca mogu pokazivati simptome tijekom ranih godina dok se kod druge djece simptomi javljaju u tinejdžerskoj dobi. 

Simptomi ADHD-a kod djece
Foto: Pexels

Donosimo nekoliko znakova i simptoma ADHD-a kod djece: 

Impulzivnost

Dijete s ADHD-om ima poteškoća s igrom u tišini. Djeca također često postaju nemirna dok čekaju da dođu na red, a to često otežava igru s drugom djecom. 

VIDI OVO: Dječje ponašanje koje ne smijete tolerirati

Nemir

Osoba koja pati od ADHD-a ne može biti dugo na isto mjestu. Djeca s ADHD-om su neprestano u pokretu i često pretjerano pričaju. 

Nemogućnost usredotočivanja 

Ovaj simptom utječe najviše na djetetov rad u školi. Dijete s ADHD-om često ima problema s održavanjem pažnje kada netko razgovara te im je teško ostati usredotočen na druge. 

Zaboravljivost

Zbog ADHD-a dijete vrlo lako zaboravlja stvari. Djeca mogu zaboravljati zadaće, svoje stvari te razne aktivnosti i obaveze.  

Ispadi ljutnje

ADHD često uzrokuje emocionalnu uzbuđenost što može dovesti do raznih ispada ljutnje tijekom neprimjerenih trenutaka. 

Navedeni se simptomi mogu mijenjati kako dijete odrasta. Neki od znakova i simptoma se ogledaju kod odrasle osobe u problemima s planiranjem, nemirnošću, niskom tolerancijom, pretjeranim stresom, impulzivnošću, problemima na poslu i zaboravljivošću, piše NDTV

NAJNOVIJE!