Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika

Evanđelje dana za četvrtak, 3. studenoga 2022. godine: Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika. (Luka 15, 3-7)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus farizejima i pismoznancima ovu prispodobu: »Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset i devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe? A kad je nađe, stavi je na ramena sav radostan pa došavši kući, sazove prijatelje i susjede i rekne im: ’Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu.’ Kažem vam, tako će na nebu biti veća radost zbog jednog obraćena grešnika negoli zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja.« (Luka 15, 3-7)

Evanđelje dana – komentar

Gospodin Isus ovdje se prikazuje kao pastir. Devedeset devet ovaca predstavljaju pismoznance i farizeje. Izgubljena ovca predstavlja nekog carinika ili priznatoga grešnika. Kad pastir shvati da se jedna od njegovih ovaca izgubila, ostavi onih devedeset i devet u pustinji (ne u toru) i pođe za njom dok je ne nađe.

A kad nađe ovcu, stavi je na svoja ramena i odnese kući. To nam govori da spašena ovca ima povlašten položaj kao i da uživa bliskost kakvu nije imala dok se ubrajala među ostale.

Pastir je sazvao svoje prijatelje i susjede da se raduju s njim zbog toga što je spasio izgubljenu ovcu. To nam govori o Spasiteljevoj radosti kad vidi grešnika koji se kaje.

Pouka je jasna: Na nebu je radost zbog jednog pokajanog grešnika, ali nema radosti zbog devedeset i devet grešnika koji se nikada nisu uvjerili u svoju izgubljenost. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što si naš Dobri Pastir. Prvi si krenuo u potragu za nama grešnicima. Tvoja žrtva na križu i uskrsnuće su nam omogućili spasenje od vječne kazne. Neka nas i nadalje Tvoj Duh ispunjava i potiče da idemo svjedočiti izgubljenima. Amen!

NAJNOVIJE!