Koliko nam je stalo do Isusa?

Dnevna pobožnost za 23. dan adventa: “Koliko nam je stalo do Isusa?”

Biblijski stih

Mnoga je druga čudesa učinio Isus pred svojim učenicima. Ona nisu opisana u ovoj knjizi. A ova su opisana da trajno vjerujete da je Isus Mesija, Sin Božji, te da vjerujući imate život po njemu. (Ivan 20,30-31)

Dnevna poruka

Snažno osjećam da se među nama koji smo odrasli u crkvi i koji možemo recitirati velike doktrine svoje vjere u snu, i koji zijevamo prolazeći kroz „apostolsko vjerovanje“, nešto mora dogoditi što bi nam pomoglo da osjetimo divljenje, strah i čuđenje pred Sinom Božjim, rođenim od Oca iz vječnosti, koji je odsjaj slave Božje, koji je slika njegove osobe, po kojemu je sve stvoreno, koji drži svemir snagom svoje riječi.

Možete pročitati sve bajke ikad napisane, svaki misterij i triler, svaku priču o duhovima, i nikad nećete pronaći nešto tako šokantno, čudno i očaravajuće kao priču o utjelovljenju Sina Božjeg. Kako li smo mrtvi, kako okorjeli i bezosjećajni na tvoju slavu i tvoju priču! Kako sam se često morao pokajati i reći: „Bože, žao mi je što priče koje su ljudi izmislili bude moje emocije, moje divljenje, čuđenje i radost više nego tvoja istinita priča.“

Možda nam veliki znanstveno fantastični filmovi našega doba mogu barem u ovome pomoći: mogu nas poniziti i dovesti do pokajanja, pokazujući nam da smo stvarno sposobni za neko čuđenje i divljenje koje tako rijetko osjećamo kad razmišljamo o vječnom Bogu i kozmičkom Kristu te pravom živom dodiru između njih i nas u Isusu iz Nazareta.

Kad je Isus rekao: „Ja sam se zato rodio i zato došao na svijet“ (Iv 18,37), rekao je nešto jednako ludo, čudno i jezivo kao i bilo koja druga izjava u znanstvenoj fantastici koju ste ikad pročitali. O, kako se molim za proboj Duha Svetog za mene i za vas; da iskusim Svetoga Duha na zastrašujući način, kako bi me probudio za nezamislivo Božje stvarnosti.

Uskoro će munja ispuniti nebo od izlaska do zalaska sunca, i pojavit će se na oblacima jedan nalik Sinu Čovječjem sa svojim moćnim anđelima u plamtećoj vatri. I jasno ćemo ga vidjeti. Bilo od užasa ili čistog uzbuđenja, drhtat ćemo i čuditi se kako smo mogli živjeti toliko dugo s tako pitomim, bezopasnim Kristom. Ove su stvari zapisane, cijela je Biblija zapisana, kako bismo se mogli zapanjiti i otvoriti oči pred čudom da je Isus Krist Sin Božji koji je došao na svijet.

Autor: John Piper; Izvor: desiringGod/Radosnavijest

Molitveni poticaj

Ovaj svijet na svoj način obilježava advent. Isus se sve manje ili gotovo ni ne spominje. Moli se Bogu da Te Njegov Duh upotrijebi da posvjedočiš kakvog si Spasitelja upoznao i od čega te spasio. Moli da tvoja ljubav prema Njemu bukti poput najveće vatre.