Život i smrt na Božić

Dnevna pobožnost za 26. dan adventa: “Život i smrt na Božić”

Biblijski stih

Lopov ne dolazi, osim da ukrade, zakolje i uništi. – Ja sam došao da ovce imaju život i da ga imaju u izobilju. (Ivan 10,10)

Dnevna poruka

Dok sam pripremao ovo dnevno čitanje, primio sam vijest da je upravo umrla Marion Newstrum. Marion i njezin muž Elmer bili su dio naše crkve „Betlehem“ dok većina naših članova još nije bila ni rođena. Umrla je u osamdeset sedmoj godini života, a u braku su bili šezdeset četiri godine.

Kad sam razgovarao s Elmerom i rekao mu da želim da bude snažan u Gospodinu i ne preda se, rekao je: „On mi je bio pravi prijatelj.“ Molim se da bi svi kršćani mogli reći na kraju svog života: „Krist mi je bio pravi prijatelj.“ Svakog adventa obilježavam godišnjicu smrti svoje majke. Napustila nas je u pedeset šestoj godini u autobusnoj nesreći u Izraelu. Bilo je to 16. prosinca 1974. godine. Ti su mi događaji i danas nevjerojatno živi. Ako si dopustim, lako bih mogao početi plakati, na primjer, razmišljajući o tome da je moji sinovi nikad nisu upoznali. Pokopali smo je dan nakon Božića. Kakav dragocjen Božić je to bio!

PROČITAJTE: Pravo značenje Božića: 6 stvari koje nam Šimun otkriva o Isusu

Ovoga Božića mnogi od vas osjećaju gubitak naglašenije nego prije. Nemojte to blokirati. Neka dođe. Osjetite to! Čemu ljubav ako ne radi toga da pojača naše osjećaje, i u životu i u smrti? Međutim, nemojte biti ogorčeni. Ogorčenost je tragično autodestruktivna.

Isus je došao za Božić da bismo mogli imati vječni život. „Ja sam došao da ovce imaju život i da ga imaju u izobilju“ (Iv 10,10). Elmer i Marion razgovarali su o tome gdje žele provesti svoje posljednje godine. Elmer je rekao: „Marion i ja smo se složili da će naš krajnji dom biti s Gospodinom.“

Nedostaje li vam vaš obiteljski dom? Imam obitelj koja mi dolazi za praznike. Dobar je to osjećaj zato što smo i ja i oni u dubini našega bića osmišljeni za posljednji povratak Kući. Svi ostali dolasci kući samo su predokus. A predokusi su dobri. Osim kad postanu zamjena. O, ne dopustite da slatke stvari ovoga doba postanu zamjena za krajnju, veliku, sveugodnu Slatkoću. Neka svaki gubitak i svaki užitak pošalje našim srcima čežnju za nebom. Božić. Što je to negoli ovo: Ja sam došao da oni imaju život? Marion Newstrum, Ruth Piper, i vi i ja – da mi možemo imati život, sad i za vječnost. Neka vaše sad bude bogatije i dublje ovoga Božića tako što ćete piti na izvoru vječnosti. Tako je blizu.

Autor: John Piper; Izvor: desiringGod/Radosnavijest