Agresija kod pasa: Signali koje pas daje prije napada i ugriza

Agresija kod pasa se može otkriti po signalima koje daje prije napada i potencijalnog ugriza. Otkrivamo na što trebate obratiti pozornost.

Napadi agresivnih pasa nisu rijetki, kako onih koji imaju vlasnike, tako i napuštenih pasa s ulice. Često slušamo o smrti i ozbiljnim povredama koje nanose psi odraslim ljudima, a pogotovo nas pogađa agresivnost psa usmjerena prema djeci.

Dobro je na vrijeme otkriti agresivnost kod psa te se potencijalno zaštititi od mogućih ugriza i zastrašujućih posljedica.

Agresija kod pasa – kako je prepoznati?

Razlozi za agresivno ponašanje pasa su različiti, ali prije svega, treba obratiti pozornost na to kako se mi ponašamo prema tom psu, odnosno, moramo vidjeti koliko smo dobro informirani o tome kako psi pokazuju znakove koji prethode agresiji.

Stručnjaci naglašavaju da uvijek treba biti oprezan, jer je kod nekih pasa prelazak iz jedne faze upozorenja u drugu vrlo brz, a kod nekih izostaju određeni oblici upozorenja.

Stručnjaci iz regije su analizirali ovu tematiku i rekli su svoje mišljenje u vezi sa ovim. Naglasak se stavlja na dobro prepoznavanje pokazatelja da je psu nelagodno.

Agresivnost kod psa
Foto: Pixabay

Znakovi upozorenja

Prvi pokazatelj koji većina pasa pokazuje, jeste pokušaj odlaska od izvora stresa. Spustit će uši uz glavu i otići. Ako mu kojim slučajem ne dopuste da ode, on će priljubiti tijelo uz pod i podviti rep. Bit će potpuno ukočen i gledat će u jednom pravcu.

Sljedeći znak je režanje. Tada se treba udaljiti od životinje.

Znakovi agresije mogu biti i smrzavanje (tijelo je napeto, ukočeno), kostriješenje dlake na hrptu i iznad korijena repa, oblizivanje, pokazivanje zuba, okretanje glave od nečega što pas smatra prijetnjom uz ukočen pogled usmjeren prema onome što pas smatra prijetnjom (zjenice su široke i vidi se veliki dio bjeloočnice), fiksiranje pogleda prema osobi, drugoj životinji, predmetu…

Promatranjem ponašanja i tjelesnih signala moći ćete na vrijeme spriječiti ili izbjeći incident.

Stručnjaci upozoravaju da kažnjavanje režanja neposredno dovodi do preskakanja svih ostalih signala upozorenja, pa tako dolazi do agresije.

Škljocanje zuba je još jedan znak koji prethodi ugrizu, ujedno i posljednji znak upozorenja. Nakon toga slijedi ugriz psa.

Agresivni pas
Foto: Pixabay

Kako spriječiti agresivno ponašanje psa?

Na koji način možemo spriječiti agresivno ponašanje psa?

Fizičko kažnjavanje i “korekcije” koje podrazumijevaju korištenje davilice, ogrlica s bodljama, električnu ogrlicu i sl. negativno utječu na ponašanje i emocionalne stanje psa jer pas povezuje prisustvo podražaja (onoga što potiče agresivno ponašanje – osoba, druga životinja, stvar) s negativnim iskustvom (nelagoda, bol, strah).

Pas koji pokazuje agresivno ponašanje apsolutno i bez iznimke na javnim površinama mora biti na povodniku! Naviknite psa na nošenje brnjice, piše 24sata.

Zapamtite, čak i kada je pas na povodniku to ne jamči da uvijek možete kontrolirati podražaje iz okoline (ljude, ostali pse i životinje, objekte).

Agresija kod pasa - kako zaštititi članove obitelji
Foto: Wikimedia Commons

Agresija kod pasa – kako zaštititi članove obitelji?

Ako primijetimo agresiju kod psa, trebamo imati na kako zaštititi članove obitelji, a osobito djecu.

Ako pas agresivno reagira ako ga se dotakne u snu ili ga se pokušava pomaknuti, naučite ga da spava na svom mjestu, ignorirajte ga i izbjegavajte dirati ili micati dok spava.

Ako ga trebate probuditi, probudite ga veselim tonom glasa s pristojne udaljenosti.

Ako imate malu djecu, ogradicom (baby gate) odvojite dio prostora u kojem pas može biti na miru, naučite ga na boravak u boksu ili mu omogućite zasebnu prostoriju u kojoj može nesmetano odmarati.

Zapamtite, psi su životinje, a ako primijetite agresiju kod vašeg psa, što prije poduzmite korake kako biste spriječili moguće napade. Psa nikada nemojte bez nadzora ostavljati s djecom.

Svaki puta kada pas agresivno reagira, povećava se šansa za češće ponavljanje takvog ponašanja, stoga pomozite psu ne izlažući ga situacijama i podražajima koji su okidači agresivnog ponašanja.

PROČITAJTE JOŠ: