NaslovnicaZdravljeAko biste sada ostavili cigarete, za 20 minuta osjetili biste ove tri...

Ako biste sada ostavili cigarete, za 20 minuta osjetili biste ove tri promjene

Ako bismo sada ostavili cigarete, za 20 minuta će se poboljšati cirkulacija krvi, krvni tlak i puls će se vratiti u normalu.

Samo jedan dim je dovoljan da pošalje nikotin ravno do vašeg mozga i to za samo 10 sekundi!

Konzumacija nikotina oslobađa kemijske supstance kao što su dopamin i noradrenalin, koji čine da se osjećamo mirnije i budnije. Ono čuveno “daj mi jednu cigaretu da se smirim” upravo se odnosi na gore navedeno.

Međutim, upravo tako i počinje začarani krug u kojem je mozak naučio kako se može osjetiti bolje samo uz nikotin. To zadovoljstvo ima posljedice, a statistike jasno ukazuju na veličinu tog problema.

Samo u Europi godišnje umire 700.000 ljudi od posljedica pušenja. Čak u 90 posto slučajeva pacijenti s rakom pluća umiru.

Što dobivamo ako ostavimo cigarete?

Ako bismo danas ostavili cigarete, za 20 minuta će se poboljšati cirkulacija krvi, krvni tlak i puls će se vratiti u normalu.

Za osam sati razina kisika u krvi vraća se u normalu.

Za 24 sata pluća se počinju čistiti od ostataka duhana.

Za 48 sati više nema nikotina u vašem tijelu i poboljšava vam se osjećaj za ukus i miris.

Za godinu dana rizik od srčanog udara se smanjuje za 50 posto.

Za 10 godina rizik od raka pluća se smanjuje za 50 posto.

Za 15 godina rizik od srčanog udara se spušta na razinu osobe koja nikada u životu nije zapalila cigaru.

PROČITAJTE: Je li pušenje cigareta grijeh?

Ovisnost koju izaziva nikotin je posebno zabrinjavajuća jer samo 20 posto strastvenih pušača uspije prekinuti s pušenjem iz prvog puta. Osim savjetovališta, postoje razne vrste terapija koje mogu pomoći pušačima da izađu na pravi put (flasteri, žvake, hipnoza), kao i farmaceutski proizvodi.

Psihološka podrška je vrlo važna, pa svaki pušač mora biti pripremljen na ono sa čim će se sve susresti u borbi protiv ove ružne navike.

Nažalost, elektronske cigarete vam ne mogu pomoći u procesu jer i u ovom slučaju konzumirate nikotin, samo bez drugih štetnih materija, čime zapravo i dalje hranite svoju ovisnost, prenosi Telegraf.

Također, s obzirom na to da je većina ovih uređaja lansirana relativno skoro, treba pričekati rezultate istraživanja kako bismo vidjeli u kojoj mjeri štete ili ne štete našem zdravlju.