NaslovnicaŽivotJe li pušenje cigareta grijeh?

Je li pušenje cigareta grijeh?

Je li pušenje cigareta grijeh? Hoće li kršćanin koji je nanovo rođen biti izgubljen ako ne prestane pušiti? Ako kršćanin puši, znači li to da nije spašen? Je li pušenje cigareta i kršćanstvo nespojivo?

Definicija grijeha

Biblija nam daje pravu definiciju grijeha. Ona ne dolazi od ljudskih bića ili ljudskih mišljenja. Ako pogledate današnje emisije, možete vidjeti koliko daleko ljudsko mišljenje može odstupiti od Božje riječi; stoga, biblijska definicija grijeha je točna jer je definicija od samog Boga.

U Prvoj Ivanovoj 3, 4, apostol nam daje točnu definiciju grijeha: “Tko god čini grijeh, čini i bezakonje; ta grijeh je bezakonje.” Ovo znači da svako ljudsko biće koje je ikada živjelo je griješilo i nastavlja griješi. Tako da smo u velikoj nevolji jer smo svi griješili te nastavljamo griješiti u ovom životu. Isus je jedina osoba koja nikada nije griješila. On je bio i čovjek i Bog i vodio je savršen život. Prema tome, Isus je bio savršena žrtva, zato što je bio bez mane i jedini Savršeni koji je ikad živio. Njegova je smrt pomirila ljude s Bogom. Ali samo oni koji vjeruju u Njega su pomireni su s Bogom (Djela 16, 30-31).

Grijeh vodi u smrt kao što piše Jakov u 1,15: “Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću.” Plaća ili ono što zarađujemo od grijeha je smrt (Rimljanima 6,23). Ali tko god vjeruje u Isusa Krista spašen je od kazne grijeha (Ivan 3,16). Zato što smo svi zgriješili, podbacili smo kod Božjeg standarda.

Što nas čuva od grijeha?

Ljudi su nesposobni spasiti sami sebe. Pavao citira Izaiju kada nam govori o ljudskim naporima da se spase djelima: “Tako svi postasmo nečisti, a sva pravda naša k’o haljine okaljane. Svi mi k’o lišće otpada i opačine naše k’o vjetar nas odnose. “(Izaija 64, 6).

Pavao ovo objašnjava u Rimljanima 11, 6: “Ako (je) pak po milosti, nije po djelima; inače milost nije više milost!” Svaki pokušaj da spasimo sebe djelima je samopravednost i Bog neće prihvatiti naša djela jer nisu dovoljna. Samo oni koji vjeruju u Isusa Krista su spašeni od kazne grijeha (Ivan 3,16).

Naši najjači napori da pobijedimo nas nikad neće spasiti. Svetost nije put do Isusa; Isus je put do svetosti. Samo jedan put do spasenja i on je u Isusu Kristu (Djela 4, 12).

Kako se zauvijek riješiti cigareta
Foto: Pixabay

Poznati kršćani pušači

Postoji stvarna lista kršćana koji su pušili. Jedan od najvećih propovjednika i evangelizatora 19. stoljeća je volio svoje cigarete. To je bio Charles Spurgeon. Drugi poznati kršćani koji su pušili, ili i dalje puše su: J.R.R. Tolkien, C. S. Lewis, Chuck Colson, Johann Sebastian Bach, Billy Graham i Jerry Farwell (mada su posljednja dva prestala u svojim kasnijim godinama). Ovaj članak odnosi se na sve vrste duhana: cigarete, lulu, cigaru, burmut, i duhan za žvakanje.

Ista pitanja se mogu postaviti i o ispijanju piva, vina ili konzumiranju svinjetine ili … lista se nastavlja. Činjenica ostaje da je umjerenost u svim stvarima Božja osobina. Pušenje očito nije zdravo i vjernik bi trebao biti marljiv u svojim naporima da prestane, ali puno toga ima u svijetu što nije dobro. Ja volim posjećivati restorane brze hrane, ali ne idem često jer znam da su na izborniku obroci s visokim udjelom masti. Činjenica je kako je ovo pali svijet i da ne postoje savršeni kršćani. Nitko nije savršen, ali nam je oprošteno.

Što spašava vjernike?

Isus je bio više zabrinut za ono što izlazi iz usta (u riječima) nego za ono što u njih ulazi u Mateju 15,11: “Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi – to čovjeka onečišćuje.” Ono što izlazi iz usta prlja vjernika; našim riječima se otkriva naše srce.

Da, možeš biti kršćanin iako pušiš. Je li Božja volja da prestaneš pušiti? Naravno, jer nam Bog govori da budemo savršeni te se suzdržimo od svakog oblika zla i On želi živimosretan, zdrav, uspješan i dug život. Ali u isto vrijeme, ne bi trebali osuđivati one koji puše ili one za koje vidimo da nisu savršeni. Ako ja bacim prvi kamen, trebalo bi biti uperen na mene. Trebali bi biti zabrinuti za naše grijehe te se kajati svakodnevno za naše grijehe i dolaziti Kristovom križu. I dalje ćemo griješiti i nedostajat će nam slava Božja, ali svatko tko vjeruje u Isusa Krista ostaje Njegovo vlasništvo zauvijek i On te nikad neće napustiti, niti zaboraviti, ili ispustiti iz svoje ruke i ruke Boga Oca (Ivan 6, 37, 10, 28- 29).

Je li pušenje cigareta grijeh?

Je li pušenje cigareta grijeh? Kao što je apostol Ivan rekao u Prvoj Ivanovoj 3, 4, prava definicija grijeha je “bezakonje”. Onda nas Jakov podsjeća da grijeh vodi u smrt (Jakov 1, 15). Radosna vijest je da Ivan također dijeli da kada vjerujemo u ono što je Isus učinio za nas na križu spašeni smo od smrti, koja je kazna za grijeh. Nesposobni smo spasiti sami sebe, samo Isus spašava. Zbog grijeha živimo u palom svijetu i stoga ne postoje savršeni kršćani. Da, možeš pušiti i biti kršćanin, međutim, Bog želi da živiš sretan, zdrav, uspješan život, a prestanak pušenja bi bio dobar za svakog kršćanina.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ: