“Ako se ne obratite i postanete kao djeca… “: Što to znači?

Jedna od najpoznatijih Isusovih izjava glasi: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.“ (Matej 18, 3) Što to točno znači?

Kako bismo razumjeli ovo, trebamo pogledati u kontekst Isusovog naučavanja. Upravo je prekinuo svađu svojih učenika u vezi toga tko bi bio najveći u Božjem kraljevstvu. Prema Lukinoj verziji priče, Isus je rekao: „Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u njega neće ući.“ (Luka 18, 17) To je fascinantna izjava.

Konvencionalna mudrost učila bi da, ako čovjek želi spoznati Boga, dijete mora postati poput odrasle osobe. No prema Isusu, odrasla osoba mora postati poput djeteta. Ovdje je mjerilo dijete, ne odrasla osoba. 

Poanta Isusovog učenja jest da trebamo imati vjeru poput djece. To ne znači naravno da trebamo biti djetinjasti, nego da trebamo biti poput djece. Postoji razlika. 

Biti poput djeteta znači pristupati Bogu s poniznošću, povjerenjem i vjerom, koja je jednostavna i čista. 

VIDI OVO: Molitva za djecu: Za zaštitu i blagoslov djece

Dvije stvari koje trebamo naučiti od djece 

Djeca prikazuju dvije osobine, za koje osobno vjerujem da ih možemo naučiti i primijeniti u našim svakodnevnim životima. 

Prvo, djeca su iskrena. Ako su sretna, smiju se. Ako su umorna, tužna ili gladna, plakat će. Ako padnu, ustanu i potrče majci. Ako nigdje ne mogu naći mamu, s oklijevanjem će otrčati tati. S istim takvom iskrenošću bismo trebali prilaziti Bogu. 

Drugo, djeca nam prilaze kada su u stanju bespomoćnosti. Djeca su svjesna da mnogo toga ne mogu učiniti sama. Ne mogu se pobrinuti za sebe. Ne mogu se nahraniti. Na isti način bismo i mi trebali prići Bogu, priznajući našu potpunu bespomoćnost i ovisnost o Njemu u vezi oprosta naših grijeha. 

Odličan način kako se može razumjeti i razviti vjeru koja je poput dječje jest kada se provodi vrijeme s djecom. Tada ulazimo u njihov svijet i promatramo svijet iz njihovih očiju. Kroz komunikaciju s djecom riječima koje ona razumiju, dok u isto vrijeme i mi pokušavamo razumjeti ono što oni žele reći nama. 

To je jedan od razloga zbog kojeg je važno čitati djeci od ranih dana. S obojicom svojih sinova, Christopherom i Johnom, počeo sam čitati biblijske priče kada su bili maleni, čak i prije nego što su ih u potpunosti mogli razumjeti. S vremenom su odrastali i zavoljeli ih te su željeli naučiti više. Isto sam činio sa svojim unucima. 

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Outreachmagazine.com

NAJNOVIJE!