Foto: Pixabay

Sotonino veliko djelo protiv naroda Božjeg je obeshrabrenje. Za samo nekoliko trenutaka uživanja u duhovnoj pobjedi, svaki vjernik postaje meta za sile pakla. Đavo nas napada lažima u vezi s našim brakom, prijateljstvima, pozivom.

On u našem umu ponovno odigrava svaki grijeh, neuspjeh ili ludost koju smo počinili. A kad završi, vapimo: ”Gospodine, nikada neću uspjeti!”

Demonskim duhom David je bio doveden tako nisko da je ostao kao gluhonijem u nazočnosti Božjoj. ”Ja sam kao gluh i ništa ne čujem, i kao nijem, usta ne otvaram. Postadoh kao čovjek … koji u ustima nema odgovora” (Ps 38,14-185). Ovim posljednjim izrazom ”čovjek koji nema odgovora”, David zapravo govori: ”Gospodine, tako sam obeshrabren da ne mogu ni ruku podići. Ne mogu moliti jer sam previše zbunjen  da govorim. Moj je duh iscijeđen i prazan. Nemam što reći.”

Kažem vam, Davidova kušnja nije bila jedinstvena. Pročitao sam mnoge biografije svetih ljudi i žena koje je Gospodin silno upotrebljavao i svaki pojedini od njih je prolazio kroz isto strašno obeshrabrenje. David je izrekao sveopći vapaj pravedne duše koja je pod napadom obeshrabrenja: ”Jer umalo ne propadoh, i moja je bol svagda preda mnom” (Ps 38,18). Rekao je: ”Gospodine, neću uspjeti. Doista sam na kraju, samo što nisam pao.”

Ako ste pod napadom demonskog duha obeshrabrenja, savjetujem vam da učinite tri stvari:

1. Ne pokušavajte izmanevrirati svoj izlaz iz svoje kušnje. Ova bitka je daleko izvan ljudske vještine ili snage ratovanja.

2. Kad napad dođe, ne mislite da je to nešto neuobičajeno. Bog dopušta ta vruća testiranja svima svojim svetima.


3. Idite na molitvu dajući Duhu Svetom vrijeme da obavi svoje djelo. Kad ste pod obeshrabrenjem, nećete se osjećati sposobnim za molitvu. Ali još uvijek morate odlaziti u svoju tajnu klijet da budete u Isusovoj nazočnosti. Djelo Duha je da vas podigne iz vaše jame!

U takva mračna vremena Gospodin je s nama vrlo strpljiv. On zna naše stanje i suosjeća s nama. Ako nemate snage govoriti, posegnite k Njemu u svome duhu i pouzdajte se u Duha da će učiniti svoje djelo u vama. Kažite u svom srcu: ”Gospodine, znam da Tvoj Duh stanuje u meni. Znam da si Ga poslao da me tješi, snaži i otkriva mi um Kristov. Duše Sveti, okrećem se sad k tebi u jednostavnoj vjeri, govori mome srcu svoje riječi utjehe. Nemam više snage; ti me moraš podići i voditi.”

Usudite se vjerovati da će vam govoriti. Nemojte klonuti! Iz svoje ćete kušnje doista izaći i više nego pobjednik jer vam je vjera bila testirana i kušana kao zlato. Gledajte i vidite da Gospodin ispunjava svako obećanje koje vam je dao.

Autor: David Wilkerson