Ako ste sljedbenik Isusa Krista, bit ćete oštro kušani

Petar kaže: “Ako ste sljedbenik Isusa Krista, bit ćete oštro kušani. “Što je jača naša vjera, više će se njegove sile očuvanja otpustiti u naš život.

Jedan od najvažnijih redaka u čitavom Pismu nalazi se u 1 Petru 1,7: “… da se vrijednost vaše vjere, dragocjenija od propadljivog zlata koje se kuša u vatri, pokaže na hvalu, slavu i čast u času kad se objavi Isus Krist.”

Petar nam isto tako govori na što možemo naići u takvim testovima vjere: “… iako se jedan čas – ako to mora biti – budete ožalostili raznim kušnjama” (r. 6). On kaže: “Ako ste sljedbenik Isusa Krista, bit ćete oštro kušani.”

Petar daje jasno na znanje da takve kušnje vjere nisu namijenjene nominalnim kršćanima; te vruće kušnje su za predane vjernike. Kršćani imaju “živu nadu” zbog svoje vjere (1,3). Jednostavno rečeno, Bog nam kaže: “Tvoja mi je vjera dragocjena, dragocjenija od svega bogatstva ovoga svijeta, koje će jednoga dana propasti. A u ove posljednje dane – kad neprijatelj šalje sve vrste zla protiv tebe – želim da budeš u stanju stajati jak, neuzdrmane vjere.”

Ljubljeni, test naše vjere je važan jer se Božja sila očuvanja i izbavljenja otpušta prema našoj vjeri u njega. Što je jača naša vjera, više će se njegove sile očuvanja otpustiti u naš život.

Pavao svjedoči da je podnosio teške nevolje i testiranja: “… služeći Gospodinu sa svom poniznosti, u suzama i kušnjama koje me snađoše” (Dj 20,19). Priznao je: “Znam da u svemu kroz što prolazim Gospodin pokušava u meni nešto oblikovati. On želi proizvesti trajnu vjeru!”

A Jakov piše: “Smatrajte potpunom radošću, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje, znajući da kušanje vaše vjere stvara postojanost” (Jak 1,2-3). On kaže: “Kad god dođe teška kušnja na vas, radujte se!” Gospodin je na djelu, dovodeći vas na mjesto odmora i vjere u njega.

Autor: David Wilkerson