Ako vam se ovo događa po noći kad legnete u krevet, prijeti vam infarkt

Ako vam se događa da dugo ne možete zaspati kada legnete u krevet ili se vrtite po krevetu cijele noći, prijeti vam infarkt ili druga krvožilna bolest.

Postoji niz faktora koji utječu na zdravlje srca, a među najvažnijim su prehrana i fizička aktivnost. A što se događa kada smo u stanju mirovanja? Prema medicinskim stručnjacima, neke “noćne“ radnje mogu utjecati na zdravlje i povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko se noću vrtite i prevrćete u krevetu, to može i te kako imati negativne posljedice na zdravlje krvožilnog sustava, kaže kardiologinja Katie Tomasco. Ovo je povezano s krvnim tlakom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate, rekla je ona.

“Ako imate poteškoća zaspati ili se često budite noću, krvni tlak će vam sigurno skočiti”, kaže ona.

“Ovaj porast tlaka nije dobar za zdravlje srca, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Znanstvene studije su također pokazale da je nesanica, poremećaj sna koji otežava uranjanje u san ili spavanje, povezana a brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, bolest srca i srčanu insuficijenciju.

VIDI OVO: Srčani udar u 30-im i 40-im: Ako mislite da ste mladi za infarkt, ovo trebate znati

Nesanica može povećati rizik od srčanog udara

Nedavno objavljena studija u “Sleep Advances“ otkrila je da nesanica može povećati rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. Istraživači su uključili 1.082 pacijenta koji su imali srčani udar ili neki vid intervencije kojom se rješavao problem blokiranih arterija. Na početku studije, 45 posto pacijenata je imalo nesanicu, a 24 posto je reklo da je koristilo lijek za spavanje tijekom posljednjeg tjedna.

Tijekom prosječnog perioda praćenja od 4,2 godine, kod 225 pacijenata su primijećena čak 364 slučaja ponavljajućih glavnih srčanih nuspojava.

Kada se usporede pacijenti koji su imali nesanicu s onima koji nisu, utvrđeno je da je ovo stanje značajno povezano s kroničnim nuspojavama srca – čak i nakon što se uzmu u obzir kardiovaskularni faktori rizika, komorbiditeti i simptomi anksioznosti i depresije.