Srčani udar u 30-im i 40-im: Ako mislite da ste mladi za infarkt, ovo trebate znati

Srčani udar je sve češći kod mladih osoba, onih u 30-im i 40-im godinama. Ako mislite da ste premladi za infarkt i srčane bolesti, ovo bi vas moglo zanimati. 

Možda još nemate ni 50 godina. Možda vjerujete da ste još premladi da počnete razmišljati o zdravlju svog srca i da su šanse za srčanim udarom jako niske. 

No, ovo istraživanje pokazuje da srčani udar nije tako rijedak kod mladih osoba, posebno žena.

Istraživači su proučavali više od 28 000 ljudi koji su bili hospitalizirani zbog srčanog udara u razdoblju od 1995. do 2014. godine, te su saznali da je mogućnost za dobivanjem srčanog udara kod osoba u dobi od 35 do 54 godine porasla sa 27% na 32%. 

Jako je važno što ranije početi brinuti za zdravlje srca, bez obzira jeste li u dvadesetima, tridesetima ili ste stariji. Brigom o srcu osiguravate si bolju budućnosti i bolje zdravlje. 

Srčani udar u 30-im i 40-im
Foto: Pixabay

Danas donosimo popis stvari na koje trebate paziti kada je riječ o zdravlju srca.

1. Visok krvni tlak

Mlade osobe s čak i malo povišenim krvnim tlakom imaju veću mogućnost od srčanog udara kasnije u životu. Jako je važno provjeravati krvni tlak makar jednom godišnje. 

Ako vam je krvni tlak veći od 130/90 – čak i pri jednom mjerenju – onda to trebate shvatiti vrlo ozbiljno i otići kod liječnika.

2. Visok kolesterol 

Ako vam je u mladosti povišen kolesterol, povećava vam se mogućnost za srčani udar kasnije u životu. Također se povećava mogućnost za moždani udar. Visok kolesterol često je posljedica konzumiranja brze hrane, pretilosti i manjka kretanja. 

Pazite na prehranu te redovno vježbajte kako biste doveli kolesterol pod kontrolu. Jedite što manje masti i soli te se počnite kretati. Tako vam se ni tada ne smanji kolesterol, liječnik će vam možda dati nekakav lijek.

VIDI OVO: Kako spriječiti srčani udar? Savjeti kardiologa koje trebate poslušati

3. Pušenje

Pušenje je poznato po tome što dovodi do problema s disanjem i rakom pluća. No zbog pušenja vam se povećava rizik od srčanog udara. Osobe koje puše imaju 3 do 4 puta veću mogućnost od dobivanja srčanog udara. 

Pokušajte se odviknuti te loše navike dok ne bude prekasno.

4. Debljina i pretilost 

Povećava se postotak pretilih osoba starosti od 20 do 39 godina. Istraživanje pokazuje da su problemi povezani s pretilošću, kao što su srčane bolesti i moždani udar, jedni od razloga preuranjene smrti. 

Borite se protiv pretilosti i debljine zdravom prehranom i fizičkom aktivnosti, bez obzira na vaše godine. Jedite mnogo ribe, žitarica, voća i povrća te vježbajte najmanje 150 minuta tjedno.

VIDI OVO: 8 znakova koji se pojavljuju mjesec dana prije srčanog udara

5. Stres 

Stres je neizbježan dio života koji ne gleda na godine, a način nošenja sa stresom može uvjetovati pojavu raznih zdravstvenih problema. 

Stres može dovesti do ponašanja i faktora (visok krvni tlak, visok kolesterol, prejedanje, neaktivnost i sl.) koji povećavaju rizik od srčanih bolesti. Ako vježbate, prestanete pušiti, zdravo se hranite i imate pozitivan stav onda ste na dobrom putu da se pozdravite sa stresom i prigrlite život bez problema sa srcem. 

Srčani udar ne pogađa samo starije osobe, nego i one mlađe u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života. Stoga, na vrijeme povedite računa o zdravlju svog srca.