Proboj je vojni koncept. Kada je jedna vojska sposobna oslabiti neprijateljske snage do točke sloma, javlja se proboj omogućujući toj vojsci da napadne i preuzme teritorij svog neprijatelja.

No proboj je u ratu jedino važan ako se dogodi na strateškom mjestu. A dokaz da je mjesto strateško gotovo se uvijek otkriva veličinom neprijateljskih snaga koja se skupila da ga zaštititi. Neprijatelj na čelu s iskusnim generalima planira žestoko zaštititi ono što visoko cijeni.

To znači da vojska koja napada i pokušava postići proboj može očekivati susret s preprekom žestoke neprijateljske opozicije. Sukobi koji rastu po intenzitetu uvijek prethode strateškim probojima. Strateško tlo se lako ne prepušta.

Našim probojima suprotstavljaju se snažne sile

To vrijedi za duhovno ratovanje isto kao i za zemaljsko ratovanje. U duhovnom svijetu, za razliku od zemaljskog, crkva je sila koja napada. Iako lako možemo skliznuti u obrambeni način razmišljanja, Isus ima jasnu namjeru za nas da budemo agresori, a ne samo branitelji. Veliko poslanje jest da „idemo, dakle, i učinimo učenicima sve narode“ (Matej 28,19). U svijetu koji „leži u zlu“ (1. Ivanova 5,19), to je militantni jezik. Naša je misija osloboditi iz zamke one koje đavao drži u ropstvu da provode njegovu volju (2. Timoteju 2,26).

No moramo imati na umu da se strateško tlo ne osvaja olako. Bilo da se borimo za proboje protiv našeg vlastitog grijeha tvrdoglavosti ili nevjere naših voljenih ili proboje u misijskom napredovanju naše lokalne crkve, dosezanje nedostupnih ljudi, spašavanje progonjenih vjernika, siročadi, seksualnog roblja ili nerođene djece, borimo se „protiv zlih duhova po nebesima“ (Efežanima 6,12). Ne znamo točno što to znači osim da su te sile vrlo snažne.

Danielov primjer

Daniel 10,12-14 nam daje kratki uvid u ono što se događa. Daniel je molio i djelomično postio 21 dan kako bi dobio veći uvid u objave koje je primio (Daniel 10,3), a onda se konačno pojavilo anđeosko biće s odgovorom na njegove molitve. Ovaj glasnik je rekao da je pokušao doći Danielu u tih 21 dan, ali mu se protivio „knez perzijskoga kraljevstva“. Glavni anđeo Mihael je morao doći i osloboditi ga.

To Danielovo iskustvo je primjer nama. To nije formula koja se može jednostavno svesti na molitvu i post od 21 dan i Mihael će doći i pomoći vam da nadvladate kozmičke sile. Nego, to je primjer onoga što se događa izvan našeg vidokruga. Bog ne želi da znamo više o anđeoskom području od onoga što nam je otkrio u Bibliji, inače bi Biblija otkrivala više. Ali očito je da želi da znamo da se više toga događa nego što vidimo, tako da molimo i postimo dok ne dobijemo odgovor.

Kada Bog vuče potez, Sotona reagira

Dosljedan obrazac kroz cijelu Bibliju jest to da svakom značajnom Božjem potezu prethodi period sve težeg protivljenja koje obeshrabruje. A ako za ozbiljno uzmemo Efežanima 6, Daniela 10 i druge tekstove o ratovanju, možemo razumjeti zašto: Bog napada ono što Sotona smatra svojim teritorijem. Božje kraljevstvo probija linije vlasti tame (Kološanima 1,13).

Ako ne nailazimo na borbu, vjerojatno ne napadamo strateški položaj. No, ako nailazimo, znači da smo napali važno mjesto. Tamo gdje neprijatelj jača svoje snage upravo je mjesto na koje moramo usredotočiti naš napad.

A gdje je neprijatelj ojačao, tu će biti žestoka borba ako želimo postići proboj. Primit ćemo paljbu gorućih strijela (Efežanima 6,16). Bit ćemo napadani sa stražnje strane. U našem kampu bit će špijuna. Tu će biti ruganja i zastrašivanja i optužbi. Tu će biti napora da unište naše pouzdanje i odlučnost.

Poziv na odlučnost za proboj

Dakle, ovo je poziv na svetu odlučnost. Nastavite moliti i ne posustajte (Luka 18,1). Baš kao u svakom ratu velikih razmjera, postoje mnoge bitke. Neki proboji se postižu relativno brzo; drugi zahtijevaju dugu, ustrajnu izdržljivost. No, u svakom slučaju, proboji zahtijevaju odlučnost da se držimo napada.

Obično se proboji ne postižu samo molitvom – postoje postupci koje treba učiniti i hrabrost da se ostvare. No, pravi duhovni proboji se ne nikako postižu bez molitve. Usredotočena, specifična, uporna, postojana molitva, koja često uključuje dvoje ili više njih (Matej 18,19), potrebna je da probudi naše duhovno protivljenje. I post u tome odlično pomaže. „Post ispituje gdje nam je srce. A kad otkrije da je srce s Bogom, a ne sa svijetom, to je moćan udarac protiv Sotone“ (Glad za Bogom).

Dakle, ako se molite za proboj i ne vidite ga, i zapravo doživljavate još veća iskušenja obeshrabrenja, frustracije, iscrpljenosti, sumnje i cinizma nego prije, ne odustajte. Sve intenzivniji sukobi uvijek prethode strateškim probojima. Strateško tlo se ne osvaja lako. U težoj ste situaciji nego što znate. No, „Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu“ (1. Ivanova 4,4). On je pobijedio svijet (Ivan 16,33) i osigurat će vam pravdu (Luka 18,8).

Ne posustajte. Rastite u odlučnosti. Čeka vas proboj.

Autor: Jon Bloom; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org