5 načina na koje alkoholizam uništava živote

Ovisnost o alkoholu je grijeh. Donosimo 5 načina na koje alkoholizam uništava alkoholičara i živote njegovih bližnjih.

Iako npr. vino samo po sebi nije grijeh piti, Biblija je jasno protiv pijanstva. Ovisnost o alkoholu ne vodi ničemu dobrom ili pozitivnom.

Jao onima što već jutrom na uranku žestokim se pićem zalijevaju i kasno noću sjede vinom raspaljeni. (Izaija 5, 11)

Alkoholizam je grijeh, jer nas čini robovima materijalnih tvari. Alkoholičarima daje lažni mir i lažnu radost. Prava radost i mir se se pronalaze kroz odnos s Bogom i stalno obraćanje Njemu da nam da mir i radost u životu.

5 načina na koje alkoholizam uništava živote

1. Alkoholizam uništava obitelji

Ovisnost o alkoholu dovodi do mnogih problema u kući, uključujući zlostavljanje i razne vrste loših odnosa između članova obitelji.

I Noa i Lot u jednom su trenutku bili toliko pijani da je to dovelo do nemorala i obiteljskih problema (Postanak 9, 20-26; Postanak 19, 30-38).

2. Alkoholizam uništava financije

Kada alkohol postane prioritet u životu, ostaje manje novca za druge potrebe.

“… jer pijanica i izjelica osiromaše i pospanac se oblači u krpe.” (Izreke 23, 21)

Prema Bibliji, ovisnost o alkoholu može dovesti do financijskih problema i siromaštva u najgorem slučaju.

3. Alkoholizam uništava zdravlje

Ovisnost o alkoholu može utjecati na zdravlje i uništiti um i tijelo. Često se javljaju zdravstveni problemi kao što su visoki krvni tlak, problemi s bubrezima, bolesti jetre, probavni problemi i bolesti srca.

Alkohol može utjecati na vaš mozak i kratkoročno i dugoročno: može utjecati na vaše pamćenje; može promijeniti vaše raspoloženje; može utjecati na vaše spavanja.

Komu: ah? komu: jao? komu: svađe? komu: uzdasi? komu: rane nizašto? komu: zamućene oči? Onima što kasno sjede kod vina, koji su došli kušati vino začinjeno. Ne gledaj na vino kad rujno iskri, kad se u čaši svjetlucavo prelijeva: pije se tako glatko, a na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica. Oči će ti gledati tlapnje i srce govoriti ludosti. (Izreke 23, 29-33)

PROČITAJTE: Molitva za muža alkoholičara

4. Alkoholizam vas potiče da budete u lošem okruženju

Alkoholičari imaju tendenciju da provode više vremena s ljudima koji su poput njih te se udaljavaju od obitelji ili prijatelja koji im sugeriraju da se ostave alkohola.

Ne varajte se: Zli razgovori kvare dobre običaje. Otrijeznite se kako valja i ne griješite jer neki, na sramotu vam kažem, ne znaju za Boga. (1. Korinćanima 15, 33-34)

5. Alkoholizam utječe na odnos s Bogom

Ovisnost o alkoholu ne utječe samo na odnos s drugim ljudima, već i na naš odnos s Bogom.

… ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega. (1. Korinćanima 6, 10)

A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost (…) zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti. (Galaćanima 5, 19-21)

Ovi stihovi jasno otkrivaju da Bog mrzi pijanstvo i da ono utječe na nečije vječno odredište kada umre. Bog želi da budemo trijezni i ispunjeni Duhom Svetim (Efežanima 5, 18).