Lotove kćeri: Zašto je Bog dopustio da spavaju sa svojim ocem?

Prvi incident koji se odnosio na Lotove kćeri je opisan u Knjizi Postanka 19, 1-11.

Zašto je Lot ponudio da njegove kćeri budu silovane? Zašto je Bog dopustio da Lotove kćeri spavaju sa svojim ocem?

Prvi incident koji se odnosio na Lotove kćeri je opisan u Knjizi Postanka 19, 1-11. Dva muškarca, koji su zapravo bili anđeli, su došli u Sodomu gdje je Lot živio sa svojom obitelji.

Izopačeni stanovnici Sodome su zatim okružili Lotov dom i htjeli su imati homoseksualne odnose s anđelima. Lot je molio stanovnike grada neka ne počine takvo što i čak je ponudio svoje dvije kćeri koje su bile djevice umjesto njih.

Drugi incident je opisan u Postanku 19, 30-38. Dogodio se nakon što je Lot sa svojim kćerima pobjegao iz Sodome nedugo nakon što je ona bila uništena. Lotova žena, jer nije bila poslušna, je isto stradala, a Lot je zajedno sa svojim kćerima pobjegao u planinu.

S obzirom na to da su se one bojale kako nikada neće imati niti muževa niti potomstva, Lotove kćeri su skovale plan: trebale su napiti svoga oca i spavati s njime, čime bi si osigurale potomstvo.

Prema današnjim načinima razmišljanja teško je shvatiti zašto bi Bog dopustio da se ovakve stvari dogode. Rečeno nam je u 1. Poslanici Korinćanima 10,11 kako je ono što je zapisano u Starom zavjetu napisano kao primjer za nas. Drugim riječima, Bog nam je pokazao cijelu istinu o biblijskim likovima, njihovim grijesima, padovima, pobjedama i dobrim djelima, a na nama je da naučimo iz njihovih primjera, što je ono što je dobro, a što je ono što nije.

Zapravo, ovo je jedan od načina kako nas Bog uči što je ono što trebamo znati kako bismo odabrali dobre izbore kao oni koji vjeruju. Možemo naučiti lakši način tako što ćemo se podvrgnuti Božjoj Riječi ili možemo naučiti na teži način tako što ćemo biti odgovorni za posljedice naših postupaka. Isto tako možemo učiti i iz tuđih pogrešaka.

Zašto je Lot ponudio svoje kćeri?

Pismo ne objašnjava razloge zbog kojih je Lot ponudio svoje kćeri. Bez obzira na to što je on imao u glavi, to je bilo pogrešno i krivo. Ako ćemo prosuđivati sve na temelju onoga što piše o Lotovom životu, možemo se čak i pitati je li on bio pravednik.

Ipak, nema sumnje oko toga da ga je Bog proglasio pravednim, bez obzira na to što je boravio u Sodomi. „I ako je Bog spasio pravednog Lota, premorena razvratnim životom onih razularenih ljudi, pravedniku se doista dan za danom razdirala duša dok je gledao i slušao djela bezbožnika među onima među kojima je boravio“. (2. Petrova 2,7-8)

U jednom je trenutku Lot povjerovao u dolazak Mesije, a ta vjera je uzrokovala to da on bude pravedan pred Bogom. Vrlo je vjerojatno kako je njegov ujak Abraham tu pravednost ”prenio” na njega.

Ono što mi možemo vidjeti iz priče o Lotu jest prikaz čovjeka koji je jednom živio blizu svojih božanskih rođaka, ali koji je odlučio otići od njih i živjeti grešnim životom. Lot se preselio u Sodomu unatoč tomu što je znao kakav je to grad. ”Sjedio je na ulazu“. (Postanak 19,1)

Iako ovo zvuči dosta jednostavno i razumljivo, izraz ”sjediti na ulazu” znači kako je Lot postao dio društva Sodome i kako je postao njihov sudac (Postanak 19,9). Bez obzira na sve ovo, stanovnici Sodome ga nisu poštovali jer su znali da je licemjer.

I mi sami možemo ”suditi” današnje društvo, ali zaštita nečijih gostiju zahtijeva veliku žrtvu. Je li Lot dobro postupio što je svoje kćeri htio dati muškarcima Sodome? Ne. U priči možemo vidjeti to kako je Bog zaštitio i anđele i Lotove kćeri bez obzira na sve. Lot je htio zadovoljiti volju stanovnika Sodome tako da njegovom domu ne bude nanesena šteta, ali je pri tome odabrao pogrešno time što je ponudio svoje kćeri, što su Božji glasnici odbili.

Lotove kćeri nisu vjerovale da za njih postoji muškarac s kojim bi imali djecu?

Postanak 19, 31-32 nam govori o tome kako su Lotove kćeri vjerovale da za njih ne postoji muškarac s kojima bi mogle imati djecu. Ovo je moglo biti iz razloga što su vidjele kako je Sodoma uništena i možda su mislile da su oni jedini preostali ljudi na planeti. Trudile su se očuvati obiteljsku lozu. Zbog čega je Lot spavao sa svojim kćerima? Bio je pijan. Da, njegove kćeri su ga navele da se napije, ali Lot je dragovoljno pio, i nakon što se napio izgubio je i ono malo kontrole i zdravog razuma kojeg je imao (Postanak 19, 30-38), što je posljednji korak u Lotovom padanju.

Lekcija koju mi možemo iz svega ovoga naučiti jest to da nakon što se čovjek napije, on izgubi zdrav razum. Više ne može donositi dobre odluke, moral i kontrola nestaju i javljaju se njegove nemoralne i tjelesne želje. Kao posljedica incesta rođeno je dvoje djece, a to dvoje djece su preci naroda koji su Izraelu uzrokovali jako puno patnje tijekom povijesti.

Zašto je Bog dopustio Lotu da ponudi svoje kćeri i zašto je njima dopustio da počine incest? Ponekad nam Bog opisuje svoje razloge, ponekad ne. Što više upoznajemo Boga to bolje razumijemo razloge zbog kojih On nešto čini. Ali opet, ovo se ne događa stalno. Trebamo biti jako oprezni kada pitamo Boga zašto nešto čini i pritom ne bismo trebali mi biti ti koji će ispitivati Božje motive ili koji će suditi Njegovu osobnost ili ono kakav On jest.

Psalmist nam govori „Savršeni su putovi Gospodnji i Riječ Božja ognjem je kušana. On, samo On, štit je svima koji se k njemu utječu“. (Psalam 18,30)

Iako se ovo možda nama neće činiti mogućim, ipak naši umovi nisu Božji um. Istina jest kako ne možemo u potpunosti shvatiti Njegov um, ali nas On podsjeća: „Jer misli vaše nisu moje misli i putevi moji nisu vaši putevi, riječ je Jahvina. Visoko je iznad zemlje nebo, tako su putovi moji iznad vaših putova i moje misli iznad vaših“.

Bez obzira na to, naša odgovornost je biti Mu poslušni, vjerovati Mu i podložiti se Njegovoj volji, bez obzira na to razumijemo li ju ili ne.

Lot je činio stvari jer je odlučio živjeti po svojoj grešnoj prirodi i činiti ono što je lagano. Izabrao je koketirati sa zlom umjesto da živi časnim životom. Kao posljedica toga Lot je patio, baš kao i njegova žena, njegove kćeri i Izrael u vremenima koja su dolazila.

Lekcija koju mi trebamo naučiti jest ta da ono što mi radimo treba biti u skladu s Božjom Riječi, a ne u skladu s onime što svijet kaže. Božja Riječ će nas voditi u život koji će biti ugodan Bogu.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!